Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Tweede Kamer raadpleegt parlementair advocaat voor contract tolken

De Tweede Kamer heeft een parlementair advocaat ingeschakeld om naar de nieuwe contractvorm voor het aanbesteden van tolkdiensten te kijken. De Kamercommissie wil het advies van de advocaat afwachten voor er verdere stappen worden ondernomen.

Tolken verzetten zich sinds januari tegen de voorgenomen nieuwe contractvorm. De overheid wil tolken inhuren via bemiddelingsbureaus, waardoor het risico bestaat dat er minder geld rechtstreeks naar tolken gaat. Ook vinden de tolken de tarieven te laag. Het is uitzonderlijk dat er voor deze kwestie een parlementair advocaat wordt ingezet door de Tweede Kamer. Doorgaans gebeurt dat alleen bij parlementaire enquêtes of ingewikkelde belastingzaken.

Minimumtarief
Grapperhaus liet vorige maand al weten een minimumtarief te introduceren voor tolken en erkent dat de prijzen lange tijd niet gestegen zijn. Hij hoopt dat het instellen van een minimumtarief en verdere marktwerking zullen zorgen voor betere prijzen.

In het licht van aanbestedingen zou het logisch zijn om de tarieven vrij te laten en op de markt tot stand te laten komen. Ik heb er echter voor gekozen om in de aanbestedingen in deze sector een minimumuurtarief voor te schrijven dat ten gunste moet komen aan de tolk/vertaler. Zij hebben hiermee de garantie dat zij ten minste dit tarief krijgen. Het is nadrukkelijk een ondergrens; in de interactie met de intermediair kunnen tolken/vertalers hogere prijzen bedingen”, zegt Grapperhaus in reactie op kamervragen van SP-Kamerlid Michiel van Nispen.

De SP heeft minister Grapperhaus van Justitie gevraagd geen ‘onomkeerbare stappen te zetten’. Het ministerie van Justitie is de grootste afnemer van diensten van tolken.

Bron: LC.nl

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link