Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Tweede Kamer zet vraagtekens bij aanbesteding C2000

GroenLinks en VVD roepen het kabinet op de aanbesteding van c2000, het nieuwe communicatiesysteem voor hulpdiensten en politie, terug te draaien. In 2015 werd een gunning voor het leveren van apparatuur voor het C2000-netwerk verleend aan het Chinese Hytera. De Tweede Kamer stelt dat sindsdien de mogelijke gevaren van het gebruik van Chinese technologie een stuk duidelijker zijn geworden.

Volgens Kathalijne Buitenweg (GL) is het gebruik van kritische infrastructuur van Chinese makelij onwenselijk nu het kabinet haar China-strategie heeft veranderd vanwege het agressieve spionage-beleid van het land. Zij vreest dat agenten onnodig kwetsbaar zullen zijn wanneer ze deze software gebruiken en vraagt het kabinet daarom “dit soort belangrijke inkopen ergens anders te doen.”

Plat
Antoinette Laan-Geselschap (VVD) sluit zich aan bij Buitenweg en stelt dat ze er niet aan moet denken dat de Nederlandse hulpdiensten niet met elkaar kunnen communiceren, doordat China het systeem heeft platgelegd. GL en VVD vinden daarom dat het kabinet moet inventariseren welke risico’s er kleven aan de samenwerking met Hytera. Volgens RTL Z worden die oproep ook gesteund door de SP en de PVV. Daarmee is er een Kamermeerderheid voor een nieuwe aanbesteding.

Spionage
In augustus sloot Australië Huawei uit als mogelijke partner bij het opzetten van de nieuwe 5G netwerk in het land. De Australiërs vreesden dat het bedrijf gevoelige informatie zou doorspelen naar Chinese inlichtingendiensten. Buitenweg wijst er op dat dit niets nieuws is voor de Nederlandse regering, dat zelf waarschuwt voor Chinese spionage via het 5G netwerk. Ook heeft de AIVD in haar jaarverslag over 2017 bekend gemaakt dat China spionageactiviteiten onderneemt in Nederland.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres