Misschien goed om te weten dat het bij deze 'aanbesteding' gaat om een subsidietender, en dus niet om inkoop/een aanbesteding cf. de Aanbestedingswet.
Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Shell gaat, samen met Mitsubishi, Van Oord en Eneco, het tweede windpark voor de Zeeuwse kust aanleggen. Dat heeft Henk Kamp, minister van Economische Zaken, maandagavond bekendgemaakt. Volgens Het Financieele Dagblad kwam het consortium, in vergelijking met de 26 andere aanvragen, met de laagste prijs voor de aanleg en exploitatie.
Het plan van Shell is om een windpark te bouwen voor 5,45 cent per kilowattuur. Dit is exclusief de aansluitingskosten voor Tennet van 1,4 cent per kilowattuur. In totaal zal het tweede windpark bij Borssele naar verwachting voor 300 miljoen euro aan subsidie worden aangelegd en geëxploiteerd.
Dong
Het eerste windpark wordt door het Deense bedrijf Dong aangelegd voor 7,27 cent per kilowattuur. Voor de aanbesteding van het eerste windpark waren er 38 inschrijvingen, waarvan 21 afkomstig van Dong zelf. Dong had speciaal voor deze aanbesteding 21 bv’s opgericht. Deze strategie was bekend gemaakt bij het ministerie. Die liet op zijn beurt weten dat het niet in strijd was met de toenmalige regels. Inmiddels heeft het ministerie die aangepast. Voortaan wordt het aantal dochterbedrijven dat kan meebieden beperkt.
Goedkoper
Windparken worden ook steeds goedkoper. Dong had een tijd het recordbedrag van 7,27 cent per kilowattuur. Dit bedrag is doorbroken door het Zweedse Vattenfal, moederbedrijf van Nuon. Dit bedrijf won de aanbesteding van Kriegers Flak met een bod van 4,99 cent per kilowattuur. Hierdoor is de kostprijs voor windparken op zee in een half jaar met ruim 30 procent gedaald.
Nederlandse routekaart
De aanbesteding van de windparken bij Borssele is onderdeel van de Nederlandse routekaart windenergie. De doelstelling daarvan is om in 2023 in totaal 4500 megawatt aan windenergie op zee op te wekken. Dit draagt ook bij aan de doelstelling uit het Energieakkoord om in 2023 16 procent van de Nederlandse energie duurzaam op te wekken. Maar Nederland heeft voor daarna ook grote plannen. De minister van Economische Zaken wil na 2023 bijvoorbeeld nog zeven windparken van elk 1000 megawatt aanleggen.
Misschien goed om te weten dat het bij deze 'aanbesteding' gaat om een subsidietender, en dus niet om inkoop/een aanbesteding cf. de Aanbestedingswet.