Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
03
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Twijfels over bouw EMA-kantoor

Twijfels over bouw EMA-kantoor
Foto: The Dutch Bid for EMA

Een aantal Europarlementariërs twijfelen of Nederland de deadline van het nieuwe EMA-hoofdkantoor aan de Zuidas gaat halen. Door tijdsdruk is een van de kandidaten die het kantoor zou gaan bouwen, afgehaakt. Deze informatie is daarnaast niet doorgespeeld naar de Europarlementariërs, wat wel had gemoeten. Dat meldt Het Parool.

Dura Vermeer is de enige aannemer op dit moment die wil nadenken over de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Europees medicijnagentschap (EMA) op de Zuidas. Züblin was de andere kandidaat, maar die blijkt 3 februari te zijn afgehaakt bij de aanbestedingsprocedure. De deadline van 15 november 2019 zou te knellend zijn geweest. Ook de verantwoordelijkheden binnen het contract waren, volgens manager Theo Broere van Züblin Nederland, onacceptabel. Daarbij wordt er gedoeld op de boete die volgt bij het overschrijden van de deadline.

Niet gemeld
Volgens de zegsman van het Rijksvastgoedbedrijf is het terugtrekken van Züblin gemeld aan het ministerie van Volksgezondheid, maar heeft minister Hugo de Jonge dat niet aan het EMA zelf gemeld. De Jonge deelde de informatie ook niet aan de twaalf Europarlementariërs toen zij vorige week onder voorzitterschap van de Italiaan Giovanni La Via in Amsterdam waren. De parlementariërs wilden meer zekerheid over de haalbaarheid van het project.

Milaan
Volgens de voorzitter is het belangrijk dat de werkzaamheden van het EMA door kunnen blijven gaan. Als het kantoor niet op tijd afkomt, dan raakt de continuïteit in gevaar, denkt La Via. Hij houdt Milaan nog steeds altijd als optie als vestingstad voor het medicijnagentschap, zeker nu er twijfels zijn over de Nederlandse bouw van het kantoor. Volgens Minister De Jonge wordt de opleverdatum van EMA’s nieuwe hoofdkantoor nog steeds gehaald.

EMA
Eind 2017 werd bekend dat het nieuwe gebouw van EMA in Nederland mocht worden gebouwd. Amsterdam won de loting van onder andere Milaan. Het kantoor, dat nu in de laatste fase van de aanbesteding zit, moet plaats bieden voor zo’n 900 werknemers. De kosten liggen naar verwachting tussen de 200 en 300 miljoen euro. Op dit moment is Dura Vermeer de enige partij die nog meedingt naar de aanbesteding. De kans dat een andere partij nog een offerte gaat uitbrengen, is klein. De partijen hopen 8 maart namelijk het contract te kunnen ondertekenen. De bouw van het kantoor zelf zal medio 2018 van start gaan en moet eind 2019 af zijn.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.