Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
04
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Duurzaamheid
Soort:

Two Towers bouwt duurzame windmolens

Two Towers bouwt duurzame windmolens

Het consortium Two Towers, bestaande uit Baggeraar Van Oord, Investri Offshore en Green Giraffe, gaat duurzame windmolens op zee installeren. De windmolens gaan langer mee, hebben minder onderhoud nodig en verbeteren het ecosysteem. Het consortium won met dit concept de aanbesteding voor het innovatiekavel Borssele V in de Noordzee. Dat meldt Duurzaambedrijfsleven.nl.

De inschrijving op Borssele V vond plaats in januari en begin april werd bekend dat Two Towers het innovatiekavel van Borssele V mag gaan verzorgen. Het consortium krijgt een innovatiesubsidie van maximaal 15 miljoen euro en voor de geleverde stroom geldt een maximale subsidie van 35 miljoen euro. De windmolens op Borssele V zullen, naar verwachting, vanaf 2021 voldoende stroom leveren voor ruim 25.000 huishoudens.

Goedkoper en langere levensduur
De windmolens die Two Towers wil gaan bouwen, hebben een innovatief montagesysteem tussen de mast en de fundering. Dit zorgt ervoor dat de bouw makkelijk en goedkoop wordt. Ook gaan de windmolens langer mee en is er minder onderhoud nodig, doordat de coating verbeterd is. Deze coating is een op aluminium gebaseerde bescherming en bestrijdt de aantasting op een milieuvriendelijke en efficiënte manier. Beide innovaties zorgen voor een langere levensduur en minder kosten.

Positieve invloed ecosystemen
Daarnaast is er bij deze windmolens geen sprake van bodemverstorende activiteiten. Hierdoor kunnen er in de buurt van de windmolens nieuwe ecosystemen ontwikkelen. De bouw van de windmolens zorgt er ook voor dat er niet kan worden gevist met sleepneten.

Nieuwe technieken testen en demonstreren
Borssele V is onderdeel van Windpark Borssele, dat bestaat uit meerde offshore windparken. Het ligt op 22 kilometer van de Zeeuwse kust. De eerste vier kavels zijn al gegund aan verschillende andere bedrijven. Het innovatiekavel Borssele V is een proefgebied op zee waar nieuwe ontwikkelde technieken voor windmolens in de praktijk kunnen worden getest. Ook kunnen de technieken worden gedemonstreerd aan windparkbouwers wereldwijd. De overheid wil zo een bijdrage leveren aan het goedkoper maken van de bouw van windparken en de concurrentiepositie van Nederland verbeteren.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.