Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Uiterlijk 1 december nieuwe norm voor vervuilde grond

Net als bij de stikstofproblematiek dreigt de strenge norm voor PFAS, een verzamelterm voor specifieke chemische stoffen in de grond, voor een impasse te zorgen. Het kabinet heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dan ook gevraagd om met spoed te onderzoeken of er een nieuwe landelijke norm kan worden vastgesteld. Deze zou uiterlijk 1 december in moeten gaan.

Een landelijke ‘achtergrondwaarde’ moet ervoor zorgen dat er meer ruimte komt om grond te verplaatsen, stelt staatssecretaris Van Veldhoven van Milieu. Daarbij gaat het om landbouw- en natuurgrond. Momenteel mag de bodem niet viezer worden door het verplaatsen van grond. Als niet bekend is hoe hoog de concentratie PFAS is in de grond, geldt de laagst meetbare norm van 0,1 microgram PFAS per kilo. ‘Uit voorzorg’ stelde het kabinet in juli jl. deze strenge PFAS-normen vast. Daar wil Van Veldhoven nu zo snel mogelijk vanaf. Zij pleit voor een nieuwe landelijke norm. Bedrijven hoeven er dan alleen voor te zorgen dat de concentratie PFAS per kilo in de grond niet hoger wordt dan deze norm.

Niet voor woningbouw en industrie

De nieuwe achtergrondwaarde geldt niet voor de woningbouw en de industrie. In het kader dat Van Veldhoven heeft opgesteld, is voor deze sectoren een hoger maximum ingesteld: 7 microgram per kilo voor PFOA en 3 microgram voor overige PFAS.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link