Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Uitkomsten politie-aanbestedingen staan vooraf al vast

Het OM heeft een onderzoek naar integriteitsschending bij de aanbesteding van politiewagens ingesteld. De aanbesteding moet nu overnieuw.

Een groot deel van het wagenpark van de politie, in totaal 13.000 politiewagens, is aan vervanging toe. De aanbesteding voor deze voortuigen werd in 2011 al uitgezet, maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat agenten snel in nieuwe auto’s kunnen patrouilleren. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld tegen enkele functionarissen, die verdacht worden van betrokkenheid bij corruptie en inkoping. Om hoeveel agenten het gaat en of de politieorganisatie zelf al maatregelen genomen heeft, laat het OM niet weten. In ieder geval zijn alle betrokkenen gedurende het onderzoek ontheven van hun inkooptaken en mogelijk volgen nog personele maatregelen.

Opeenstapeling van eisen
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) eist nu uitleg van alle betrokkenen wegens mogelijke rechtspositionele maatregelen. Ook wacht hij de uitkomst van het OM-onderzoek niet af. De aanbesteding moet overnieuw, zo vindt hij. De aanbesteding kwam onder de aandacht van het OM toen deelnemende partijen aan de aanbesteding aan de bel trokken. Volgens hen was de procedure te veel toegeschreven naar PON, de aanvankelijke winnaar in het aanbestedingstraject. Volgens de verliezers hadden zij daardoor geen echte kans op het contract. Eerder al oordeelde een commissie dat de heraanbesteding van het autocontract, dat dit jaar afloopt, beter had gekund. Door een opeenstapeling van eisen zouden te weinig leveranciers belangstelling hebben. Bovendien, concludeerde de commissie, zou de politie daardoor nauwelijks profiteren van concurrentie tussen leveranciers.

Lak aan regels
Nu de zaak onder ministeriële aandacht is gekomen, is de politie weer terug bij af. Opstelten vindt dat, nu er “de schijn van integriteitsschending” bestaat, de aanbesteding juist boven elke twijfel verheven moet zijn. Dit is extra belangrijk nu de nationale politie toch al onder vuur ligt wegens aanbestedingen. Ook bij aanbestedingen voor alcoholtesters en portofoons zouden integriteits- en aanbestedingsregels zijn overtreden. Een leverancier heeft inmiddels aangifte gedaan bij de rijksrecherche. Volgens deze leverancier zou de politie zelfs stelselmatig lak hebben aan aanbestedingsregels en simpelweg de aanbestedingen zo schrijven dat de uitkomst vooraf al vaststaat.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres