Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Uitstoot stikstof vraagt om aangepaste bouwaanbestedingen

Het Adviescollege Stikstofproblematiek pleit in haar rapport ‘Niet alles kan’ voor aangepaste gunnings- en aanbestedingsvoorwaarden in de bouwsector. Zo moeten bedrijven onder meer gestimuleerd worden om emissiearm te bouwen. Volgens het adviescollege, onder leiding van oud-minister Johan Remkes, zijn deze aanpassingen nodig om de stikstofuitstoot in de bouw te verlagen. 

Volgens het adviescollege kan de bouw bijdragen aan het verlagen van de stikstofuitstoot door “modulair, energieneutraal, circulair en ‘natuurinclusief’ te bouwen.” Daarnaast moet de sector beter gebruik maken van innovatieve materialen en technieken. Via aanbestedingen kunnen bedrijven volgens het adviescollege gestimuleerd worden om op deze manier aan het werk te gaan.

Stilstaande bouwprojecten

In mei bepaalde de Raad van State (RvS) dat het systeem waarmee de overheid de uitstoot van stikstof reguleert in strijd is met de natuurwetgeving. De bouwsector ondervindt sindsdien de gevolgen van deze uitspraak. Volgens branchemedium Vastgoedmarkt.nl staat de gunningsverlening voor projecten die leiden tot stikstofuitstoot bijna geheel stil. Hierdoor staan er nu ruim 18.000 bouwprojecten op de tocht.

Verlagen maximumsnelheid

De bouw is echter niet de enige sector die met de stikstofproblematiek in de maag zit. Ook de veehouderijen, de industrie en het verkeer krijgen er mee te maken, bleek uit het rapport. van het Adviescollege. Zo wordt daarin onder meer geadviseerd om de maximumsnelheid op rijkswegen en provinciale wegen in de buurt van natuurgebieden te verlagen.  

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link