Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

UWV mogelijk wet overtreden

Uitkeringsinstantie UWV heeft jarenlang de ICT-opdrachten voor haar website werk.nl bijna exclusief aangeboden aan de leveranciers IBM en Logica. De instantie heeft daarmee mogelijk de wet overtreden.

Dit blijkt uit het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie ICT. Deze deed een onderzoek naar het falen van grote automatiseringsprojecten bij de overheid. De commissie verdenkt het UWV ervan afspraken te hebben gemaakt met IBM en Logica, waardoor deze voor ‘onbepaalde tijd’ dienstverlener werden voor werk.nl.

Wet overtreden
De commissie schrijft dat het Europees aanbestedingsrecht ervan uitgaat dat raamovereenkomsten een looptijd van vier jaar hebben. Het UWV verleent opdrachten aan ICT-leveranciers IBM en Logica sinds 2005 en 2006. Daarnaast ging het IBM in 2013, naast het leveren van hardware, ook ICT-leveranciers coördineren. Deze significante wijziging vond plaats zonder nieuwe aanbesteding.

De gunfactor
Opvallend is dat het UWV beide bedrijven opdrachten bleef gunnen, terwijl het niet tevreden was over hun werk. Volgens NRC maakte het UWV tussen 2009 en 2013 30 miljoen over aan Logica en 26 miljoen aan IBM. In 2010 werd het contract verlengd met IBM, terwijl het UWV datzelfde jaar concludeerde dat IBM een ‘gesloten en juridisch georganiseerde leverancier is, die het project in lastige situaties heeft gebracht’. Over Logica meldde het UWV in 2008 onder meer dat er ‘te weinig managementaandacht was’.

Geen straf
Met beide leveranciers is in het beginsel een bonus/malus-regeling afgesproken. Leveranciers kregen daardoor een beloning als ze beter presteerden dan afgesproken en een boete wanneer ze slechter presteerden. Het UWV heeft deze maatregel zelf afgeschaft. In het NRC staat vermeld dat het UWV aangeeft dat ‘straffen niet per se zou leiden tot betere dienstverlening’.

Volgens de onderzoekscommissie is nader onderzoek nodig om de mogelijke onrechtmatigheden te kunnen bevestigen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link