Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
De vakantie is weer begonnen! Veel inkopers zullen deze zomer genieten van hun welverdiende rust. Natuurlijk is een mooie vakantie niet compleet zonder bijzonder leesvoer. Maar waar moet je beginnen?
Aanbestedingscafe.nl heeft de meest interessante, tijdloze en best gelezen artikelen en columns van het afgelopen half jaar voor je verzameld. De komende maand bieden we je elke week vijf artikelen aan.
Aanbestedingsdata ontleed: in hoeverre koopt het Rijk in met impact?
Inkopen met impact: sinds 2019 is deze inkoopstrategie officieel vastgelegd door het kabinet. Maar in welke mate voldoet het Rijk aan deze inkoopdoelstellingen? De experts van Significant Synergy gaan het na aan de hand van hun eigen Tenderdashboard. De grootste uitdaging? Het Rijk moet die leveranciers aan zich binden die vanuit hun expertise, ervaring en competentie het Rijk kunnen helpen dagelijks in de praktijk een sociale, duurzame en innovatieve overheid waar te maken.
Verdacht patroon zichtbaar bij inzet intermediairs
Het Public Procurement Research Centre onderzocht schoonmaakaanbestedingen waarbij intermediairs betrokken waren. Eén aanbieder nam een intermediair in de arm en won met behulp van deze intermediair vervolgens vijf van de tien aanbestedingen. De onderzoekers stellen dat de winkans onevenredig hoog uitvalt bij de inzet van deze intermediair en spreken van een significante afwijking.
Aanbesteding inkoopdiensten: de staat heeft lak aan de aanbestedingswet
Theo van der Linden stuit op een aanbesteding die zo sterk is toegeschreven naar de grote spelers op de markt, dat het mkb volgens hem geen enkele kans maakt. “Ik begrijp het best als de ministeries gezamenlijk kopieerpapier of kantoorstoelen in willen kopen, hoewel je ook daar best een kanttekening bij mag zetten. Maar een slordige zeventig miljoen aan inhuur van inkoopdeskundigheid toeschrijven naar een paar grote spelers, is niet alleen in strijd met de wet, maar ook oliedom.”
Opdrachtraming bij regelmatig terugkerende opdrachten
Het belangrijkste doel van een raming is het bepalen van de juiste aanbestedingsprocedure. Met een verkeerde raming neemt het risico toe dat de verkeerde procedure wordt gevolgd. Maar wat zijn opdrachten die ‘met zekere regelmaat terugkeren’? Inkoopconsultant Isaac Mensah legt uit hoe je deze zinsnede uit de Aanbestedingswet kunt definiëren, en welke definitie volgens hem de juiste is.
Na vervoer, bouw en infra, nu ook de Europese waterbouw ‘made in China!?’
Aanbestedingsadvocaat Leyla Bozkurt ziet wel degelijk mogelijkheden om Chinese bedrijven te weren bij Europese aanbestedingen. Wacht niet op een verdrag tussen Europa en China, maar onderneem nu actie. Stel kritische vragen en maak waar nodig tegen Europese aanbesteders: hoe zit het met de naleving van de regels als het gaat om het sociaal-, milieu- of arbeidsrecht? En hoe zit het met staatssteun? Aanbesteders hebben, gelet op de huidige regelgeving, namelijk mogelijkheden en soms zelfs de verplichting om bepaalde (Chinese) inschrijvers uit te sluiten.