Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Van Rijn pleit voor andere inkoop verpleeghuiszorg

PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn wil de inkoop en bekostiging van verpleeghuiszorg stevig op de schop nemen. De staatssecretaris wil de bekostiging van de langdurige zorg van ouderen en gehandicapten ‘persoonsvolgend’ maken. De hulpbehoevenden kiezen dan voor een zorginstelling die het beste bij hen past en die hun kwaliteit van leven biedt. De zorginstelling wordt vervolgens beloond met geld, schrijft het FD.

Nu worden budgetten aan zorginstellingen nog geregeld toegekend op basis van een jarenlange inkooprelatie, ongeacht of er kwaliteit wordt geleverd of niet. De oppositie in de Tweede Kamer zet nog grote vraagtekens bij het voorstel van Van Rijn. Volgens de PVV is het weer een ongewenste systeemwijziging en is het een plan om de aandacht van de bezuinigingen af te houden. SP vreest daarnaast dat het plan tot niets gaat leiden, behalve tot nog meer bureaucratie.

CDA en D66 zijn echter wel blij met het voornemen tot de persoonsvolgende bekostiging. Volgens de partijen is het plan een ‘hele interessante optie’ om de kwaliteit en innovatie in verpleeginstellingen te bevorderen. Ook de PvdA is enthousiast, maar ziet ook risico’s voor de bewoners van instellingen die door het systeem zouden kunnen omvallen. De VVD stelt echter dat dit idee zo snel mogelijk moet worden ingevoerd, het liefst nog voor de volgende verkiezingen in maart 2017.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres