Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Van UEA naar beter?

Sinds 18 april 2016 geldt op de toch al drukke snelweg van het aanbestedingsrecht een extra trajectcontrole. Sinds die dag moeten alle aanbestedende diensten namelijk het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) gebruiken in plaats van de Nederlandse Eigen Verklaring. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder – en een periode van veel twijfel en onduidelijkheid over de UEA rijker, zowel bij marktpartijen als de aanbesteden diensten.

Twee maanden te laat, op 1 juli 2016, verscheen een eerste versie van de Europese Commissie. Een versie die zich op zijn zachtst gezegd lastig liet lezen. Gevolg: door inschrijvers ingediende UEA’s rammelden aan alle kanten, waardoor ze door aanbestedende diensten nauwelijks nog op objectieve wijze te beoordelen waren.

Pas maanden later lukte het de Commissie om een versie op te leveren die wel enigszins goed ingevuld kon worden. Belangrijkste oorzaak van dit tijdverlies: het formulier moest in 24 talen beschikbaar zijn. Programmeertaal (vrijwel altijd in het Engels) en juridische teksten laten zich echter niet altijd even gemakkelijk vertalen. De nieuwe versie van de Commissie bevat nog wat technische mankementen maar is verder prima te gebruiken.

In de tussentijd stelde ons eigen Ministerie van Economische Zaken een interactief pdf-formulier op. Echter, in dit formulier ontbreken de geschiktheidseisen. TenderNed heeft via haar dashboard ook een UEA beschikbaar gesteld. Waar de geschiktheidseisen weer wél als een zelfstandig onderdeel in vermeld worden. Kortom, van een Uniform Europees Aanbestedingsdocument is niet bepaald sprake.

Eén zekerheid in deze onzekere UEA-tijden: de komende periode krijgen Voorzieningenrechters diverse zaken voorgelegd over het onjuist en/of onvolledig invullen van een van de UEA-opties. De Voorzieningenrechter Rechtbank Noord-Holland heeft dit bal inmiddels geopend. In deze zaak is het belang van het op juiste wijze invullen van de UEA nog maar eens benadrukt, want het onjuist invullen ziet de rechter niet snel als een gebrek dat hersteld mag worden.

En oh ja, waar was het ook al weer allemaal om te doen? Juist: een verdere beperking van de administratieve lasten bij inschrijvers en uitvoeringslasten bij aanbestedende diensten. De afgelopen maanden beloven niet al te veel goeds. De UEA wordt door alle partijen eerder ervaren als een lastige en tijdrovende horde. Het gaat te ver om, zoals onze Zuiderburen, de UEA dan maar helemaal niet te gebruiken. Ik kan me echter voorstellen dat deze optie zo nu en dan bij betrokkenen door het hoofd spookt.

Aanbestedende diensten doen er goed aan om een duidelijke keuze te maken voor een van de UEA-opties. Stel daarbij een korte handleiding op van hoe een UEA door inschrijvers moet worden ingevuld. Dat voorkomt vertragingen. Of erger nog, hele wegafsluitingen. En daar is niemand bij gebaat.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres