Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Veel interesse in aanbesteding windparken Borssele

Over een maand start de openbare aanbestedingsprocedure voor twee windparken voor de kust van Zeeland. De interesse is groot. Er worden biedingen van zeker tien consortia verwacht. Borssele is het eerste wind-op-zeegebied, waarbij het Rijk vooraf de locaties en de voorwaarden bepaalt en de vergunningen en het ‘stopcontact’ regelt, om daarna de tender open te stellen.

Zowel Nederlandse als buitenlandse partijen zijn geïnteresseerd. Het Nederlandse subsidiesysteem wordt gezien als basis voor een goede investering. Daarnaast is de aanleg van de windmolens in het ondiepe Nederland relatief betaalbaar en zijn wind-op-zeeprojecten in Europa vrij spaarzaam. Dat schrijft het FD.

Bankgarantie 10 miljoen
Geïnteresseerde partijen kunnen individueel of gezamenlijk een bod neerleggen en de bieder met het laagste bod wint het recht om op de aangewezen locatie te bouwen. “Er kan veel”, stelt ABN-bankier Floris Lyppens. “Wie je ook bent en met wie je ook in een consortium zit. Als je maar een bankgarantie van 10 miljoen euro neer kunt leggen.” Behalve deze bankgarantie van 10 miljoen, moet de laagst biedende partij een jaar na dato met een bankgarantie van nog eens 35 miljoen euro over de brug komen. Het park wordt uiteindelijk aangesloten op het platform dat netbeheerder Tennet heeft aangelegd. Dat wordt met een zeekabel aangesloten op het hoogspanningsnet op land.

10 locaties
In totaal worden de komende vier jaar tien locaties voor windparken op zee op deze manier aanbesteed. Vier in Borssele, vier bij de Zuid-Hollandse kust en twee bij de Noord-Hollandse kust. Toch lijken alle partijen hun zinnen te zetten op de eerste twee parken. Marco Kuijpers, bij Tennet verantwoordelijk voor de aansluiting van de windparken: “Als je deze tender wint, is de kans groot dat je de volgende tenders ook wint. Dan weet je namelijk precies voor welke prijs je het kunt doen. Bovendien: het is een prestigeproject. Het is het eerste nieuwe grote offshoreproject op basis van het Energieakkoord. Vanuit de hele wereld wordt gekeken naar deze methode van de Nederlandse overheid.

Tender overslaan
Advocaat Anja Mutsaers van De Brauw Blackstone verwacht dat er juist ook partijen zijn die deze eerste tender overslaan. “Onzekerheden, zoals over de ontwikkelingen in de wetgeving, kunnen tot gevolg hebben dat partijen vooral mikken op de tweede ronde biedingen.” Lyppens: “Als je dat doet, ben je geen serieuze bieder. Plus: bij de eerste tender is de subsidie het hoogst.” Geïnteresseerden in kavels I en II in Borssele kunnen hun bod van 1 december tot eind maart indienen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres