Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
06
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Veel ophef over uitbesteding ICT Groningen

Ondanks zorgen bij de oppositie, boos personeel en negatief advies van de gemeenteraad en experts gaat de uitbesteding van een deel van de ICT bij de gemeente Groningen gewoon door. De aanbesteding betreft het uitbesteden van ICT-diensten voor digitale werkplekken, applicatiebeheer, netwerk en telefonie, hosting en gebruikersondersteuning. Het gaat om een zesjarig contract met een geschatte waarde van 66 miljoen euro. 65 medewerkers verliezen door de uitbesteding hun baan.

De outsourcing moet 4,5 miljoen euro per jaar besparen, schrijft Computable. Volgens de wethouder levert het tevens meer kwaliteit en ruimte voor innovatie op. De ondernemingsraad van de gemeente en de ICT-medewerkers zien het niet zitten. Zij geven aan dat de uitbesteding juist ten koste gaat van de huidige kwaliteit en verwachten dat de kosten na outsourcing zullen stijgen.

Uitbesteden = risico
Anne Rainville van de Maastricht School of Management verrichtte een economische analyse van de aanbesteding. De conclusies die zij trekt zijn niet ten positieve van de aanbesteding. De gemeente kiest ervoor om met één marktpartij in zee te gaan voor het hele pakket. Daarnaast is de opdracht groter en geconcentreerder dan vrijwel alle eerdere ICT-aanbestedingen in Nederland. “Dit beperkt de marktconcurrentie en zal resulteren in hogere kosten en meer risico. Het vermindert de voordelen voor de gemeente en daarmee de belastingbetaler”, aldus Rainville tegen Dagblad van het Noorden.

Kamervragen
Het bericht heeft ook de Tweede Kamer bereikt en het lid Van Raak (SP) stelt hierover vragen aan minister Plasterk. De minister benadrukt in zijn antwoorden dat het aanbesteden of inbesteden van ICT-dienstverlening de verantwoordelijkheid van de gemeenten zelf is. “De afweging van de gevolgen is aan het College en de Raad. Ik kan als minister van BZK uw opvatting dat ‘vele mensen hun baan verliezen’ in dit verband nog onderschrijven, noch ontkrachten.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.