Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Veolia doet aangifte tegen oud-directeur

Vervoersbedrijf Veolia heeft aangifte gedaan tegen oud-directeur René de Beer. De vervoerder houdt hem persoonlijk aansprakelijk voor de schade die het bedrijf lijdt door de fraude rond de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer. De Beer, die vorig jaar bij Veolia is vertrokken, heeft volgens intern onderzoek van de NS gespioneerd voor dochterbedrijf Abellio, een concurrent van Veolia.

De NS liet vorige maand weten op ‘ernstige onregelmatigheden’ te zijn gestuit bij de vervoersconcessie in Limburg. De Beer werkte, volgens het rapport van NS, samen met voormalig algemeen directeur Leon Struijk van Abellio. De Beer speelde onder meer documenten over ziekteverzuim en vestigingscontracten van Veolia door aan Struijk. In een mail zei de ex-directeur dat er “nog veel meer informatie” was. “Dat zijn gigabytes. Die krijg je wel op een usb-stick”, schreef hij aan Struijk.

Belangstelling voor ‘regionale kennis’
Het contact tussen Abellio en de voormalige Veolia-directeur komt tot stand als de vervoerder een bod voor de ov-concessie in Limburg voorbereidt. Abellio had grote belangstelling voor de “regionale kennis” van De Beer. Die had op zijn beurt belangstelling voor een baan bij Abellio. Er was echter een obstakel: De Beer had een non-concurrentiebeding van één jaar. Ging hij toch voor de concurrent werken, dan stond daar een boete op van 5000 euro voor iedere dag dat de schending duurt, zo schrijft NOS.

Omzeilen non-concurrentiebeding
De Beer was tot 1 mei 2014 in dienst bij Veolia en kwam daarna in dienst van een extern adviesbureau. Deze deed weer zaken met Abellio. Daardoor werd het non-concurrentiebeding omzeilt. Op 1 mei 2015 zou de man worden aangesteld door Abellio en regiodirecteur in Amersfoort worden. Maar al voor zijn vertrek bij Veolia, had de man een e-mailadres en een telefoon van Abellio. Het e-mailadres stond wel op een andere naam.

‘Volstrekt onacceptabel’
De provincie Limburg reageerde verbijsterd op de fraude. Minister Dijselbloem noemde de gebeurtenissen volstrekt onacceptabel. De provincie besluit eind deze maand of Abellio de concessie alsnog krijgt of niet, maakte gedeputeerde Patrick van der Broeck eerder bekend. Een andere optie is dat Arriva het openbaar vervoer mag verzorgen, omdat zij de nummer twee zijn van de vorige aanbesteding, of dat er een nieuwe aanbesteding wordt uitgeschreven.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres