Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Veolia eist miljoenen NS vanwege aanbestedingsfraude

Veolia stelt de NS aansprakelijk voor de miljoenenschade die is geleden door de tegenwerking en spionage rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Bij deze aanbesteding werkte NS concurrenten Veolia en Arriva tegen. Tevens kreeg NS via dochterbedrijf Qbuzz bedrijfsgevoelige informatie van Veolia in handen, door via een schijnconstructie een oud-directeur van het bedrijf in te huren.

Veolia vraagt de NS in een brief om de geleden schade in kaart te brengen en over een afdoening daarvan te overleggen. De gedupeerde vervoerder verwacht een ‘open en constructieve opstelling van de kant van NS’. De NS krijgt tot dinsdag om te reageren, anders stapt Veolia naar de rechter.

Informatie vernietigen
Veolia wil weten welke medewerkers van NS informatie hebben ontvangen, op welke plekken de informatie terecht is gekomen en door wie, wanneer en waarvoor de informatie is gebruikt. Ook wil Veolia van NS weten op wiens initiatief de oud-directeur is ingehuurd. Ten slotte eist het vervoersbedrijf dat ‘de analoge en digitale dragers’, waarop de informatie staat, onder toeziend oog van Veolia worden vernietigd. Dat schrijft FD.nl.

Bezwaar tegen gunning
De aanbesteding in Limburg, met een waarde van 2 miljard euro, werd aanvankelijk gewonnen door NS-dochter Abellio. Door de fraude besloot het provinciebestuur om de concessie te geven aan de nummer twee: Arriva. Veolia wil dat de aanbesteding in Limburg wordt overgedaan en heeft bezwaar gemaakt tegen de gunning aan Arriva.

Nog niet reageren
De NS laat weten nog niet te kunnen reageren. “We hebben de brief pas donderdagmiddag gekregen en gaan die eerst bestuderen”, zegt een woordvoerder. Het bedrijf laat afgelopen week wel weten de beloning van ex-topman Timo Huges terug te willen vorderen. Huges is vanwege de affaire opgestapt en NS vindt dat hij geen aanspraak kan maken op de beloning voor zijn prestaties in 2014.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres