Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Alle verdachten vrijgesproken van fraude NS

Alle zes verdachten van fraude bij de OV-aanbesteding in Limburg zijn door de rechtbank vrijgesproken van de verdenkingen. Ook het bedrijf NS is vrijgesproken. Het vonnis is een grote nederlaag voor het Openbaar Ministerie (OM), dat de verdachten omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en schending van het non-concurrentiebeding ten laste had gelegd. Dat schrijft het FD.

Het OM had een jaar cel tegen voormalig topman van NS Timo Huges en 3 miljoen euro boete geëist. Tegen twee andere managers had het OM celstraffen van tien en acht maanden geëist. Daarnaast had justitie tegen twee bestuurders taakstraffen van 200 uur en boetes van 40.000 en 50.000 euro geëist en tegen een betrokken adviseur 140 uur en 20.000 euro.

Frauduleuze aanbesteding
De zaak draait om fraude bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. De NS nam via een schijnconstructie een oud-topman van concurrent Veolia in dienst. Dankzij informatie die hij doorspeelde, kon een dochterbedrijf van NS, Qbuzz, de aanbesteding winnen. De NS ontving voor zijn rol in de aanbesteding al eerder een boete van 41 miljoen euro van de Autoriteit Consument en Markt.

Bedrijfsspionage
Voormalig president-directeur Timo Huges van NS zou leiding hebben gegeven aan bedrijfsspionage, doordat de NS een directeur van een concurrent had aangenomen. Daar spreekt de rechtbank hem nu van vrij. Ook de desbetreffende oud-directeur van Veolia, René de Beer, werd volgens het OM tijdens de aanbesteding omgekocht door managers van NS-dochters Qbuzz en Abellio. Ook De Beer en de verdachte managers van Qbuzz en Abellio zijn nu volledig vrijgesproken.

Referentiemateriaal
Vooral de celstraf die het OM eiste tegen Huges was bijzonder, omdat de bestuurder niet fraudeerde om zijn eigen zakken te vullen, maar alleen om de onderneming beter te laten draaien. Tijdens het uitspreken van de strafeisen, betoogde het OM dat er weinig jurisprudentie in dit soort zaken bestaat. De NS-fraude zou ‘referentiemateriaal’ moeten opleveren.

Niet strafbaar
De rechtbank constateert nu dat het overnemen van de Veolia-directeur door de NS, terwijl hij nog een non-concurrentiebeding had, hooguit gezien kan worden als een arbeidsrechtelijke kwestie. Dit is in dit geval niet strafbaar. Volgens de rechtbank is er daarnaast sprake van een onherstelbaar ernstig vormverzuim van het OM, omdat de politie een vals opgemaakt klachtendocument in het strafdossier heeft gebracht.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres