Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
02
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Verschillen in WMO-aanbestedingen geen invloed op prijs

Gemeenten kochten tussen 2007 en 2013 WMO zorg heel gevarieerd in. De verschillende aanbestedingsvormen zorgen echter niet voor veel verschillen in de prijzen die gemeenten betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Volgens de onderzoekers zijn de geringe prijsverschillen te verklaren, doordat bijna alle gemeenten meerdere aanbieders contracteren. Hierdoor hebben gebruikers wat te kiezen en moeten aanbieders hun best doen om klanten te krijgen of te houden. Het beperkte prijsverschil tussen de aanbestedingsvormen biedt gemeenten ruimte om bij de aanbesteding te sturen op andere zaken dan de prijs, zoals kwaliteit of lage administratieve lasten van het inkoopproces, aldus het CPB en SCP.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat grote aanbieders van huishoudelijke hulp geen hogere prijzen bedingen dan kleine aanbieders. Marktaandeel van de aanbieder heeft dus geen invloed op de prijs. Ook bedingen samenwerkende gemeenten geen lagere prijzen, dan gemeenten die zelfstandig inkopen. Toch kan het wel aantrekkelijk zijn om samen te werken, omdat dit kan leiden tot kennisdeling en lagere aanbestedingskosten.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.