Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Vertrouwen lost bouwdrama’s op

Uit onderzoek blijkt dat bouwprojecten vaak later af zijn dan verwacht en meer kosten dan dat afgesproken is. Daardoor kan er onenigheid ontstaan. Volgens bouwadvocaat Arent van Wassenaer zijn de bouwdramas’s te voorkomen door onder andere meer vertrouwen in elkaar te hebben. Dat meldt Cobouw.

Dat er onenigheid ontstaat in een bouwproject is niet raar. Een reden daarvoor is dat ze vaak te duur en te laat af zijn, zo blijkt uit onderzoek van Adviesbureau McKinsey. Zij berekende in 2015 dat 98 procent van alle megaprojecten zeker 30 procent meer kostten dan werd verwacht en dat driekwart te laat werd opgeleverd. Voor bouwadvocaat Van Wassenaer kwam dit bekend voor. Hij schreef daar het boek ‘A practical guide to successful construction projects’ over, waarin hij de voorwaarden voor een geslaagd bouwproject beschrijft.

Problemen oplossen
Volgens de bouwadvocaat gaat het mis op de soft skills. De één neemt aan dat de ander de problemen wel zal oplossen. Fouten worden daardoor niet gemeld en het project gaat tegen beter weten in over op de volgende fase. Wil je die problemen oplossen, dan moet je vertrouwen creëren, stelt Van Wassenaer. Alleen zo kunnen de problemen worden opgelost, zonder dat het een conflict wordt.

Team
Dat vertrouwen kan, volgens Van Wassenaer, worden gecreëerd in een goede sfeer. Dan delen mensen namelijk cruciale informatie en onzekerheden met elkaar. Ook goede voorbereiding, goede risico-inschatting, een consistent contract en correcte overdracht dragen bij aan succesvol bouwen. Maar volgens Van Wassenaer is een goed team het allerbelangrijkste. De bouwer moet kunnen bewijzen dat hij goed met de opdrachtgever kan samenwerken. Daarmee zou je zelfs een slechte aanbesteding tot een goed einde kunnen brengen, stelt hij.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres