Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
08
09
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

‘Vervoersautoriteit moet ellende OV-aanbestedingen voorkomen’

‘Vervoersautoriteit moet ellende OV-aanbestedingen voorkomen’

Er moet een vervoersautoriteit komen voor de OV-sector. Als deze autoriteit de aanbestedingen al aan de voorkant controleert, kan dit een hoop ellende besparen. Dat meent Arriën Kruyt, voorzitter van Rover, een organisatie die zich inzet voor de belangen van OV-reizigers. 

De vele rechtsgangen bij aanbestedingen zorgt nu alleen maar voor bange mensen, stelt Kruyt tegen OVpro. Er wordt momenteel bijna standaard een bezwaar ingediend tegen een nieuwe OV-aanbesteding en soms wordt er zelfs al naar de rechtbank gestapt. De voorzitter denkt dat dit mede komt omdat er niemand is die de verloop van de aanbestedingen controleert. Alleen achteraf kan de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een uitspraak doen over mogelijke onregelmatigheden bij aanbestedingen. 

De voorzitter van Rover hoopt dat de autoriteit uitspraak zal kunnen doen op basis van een breder wettelijk kader dan alleen de mededingingswet, zoals nu bij ACM het geval is. Als er een vervoersautoriteit komt, zal het voor vervoerders ook moeilijker worden om privacy als excuus te gebruiken om geen data uit te wisselen. Kruyt geeft aan dat hij dit vaak ziet gebeuren. Onlangs moest Almere nog naar de rechtbank, omdat Connexxion de juiste personeelslijsten niet wilde aanleveren. “De vervoersautoriteit zou kunnen uitzoeken of er echt sprake is van uitwisseling van vertrouwelijke gegevens, of dat dit onzin is. We hebben een arbiter nodig”, aldus Kruyt tegen OVpro.

 

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.