Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Verworpen motie schept nieuwe ideeën in Oosterhout

Ondanks dat de motie over het Cradle-to-Cradle principe is verworpen, gaat duurzaamheid in Oosterhout toch zwaarder wegen bij de gunning en realisering van nieuwe bouwprojecten. Die toezegging deed wethouder Marcel Willemsen tijdens de behandeling van de motie, zo meldt BN DeStem.nl.

Het idee van het Cradle-to-Cradle principe is dat alles wat in een bouwproject gebruikt wordt, ook weer herbruikbaar is. Volgens de raad en de wethouder gaat dat idee iets te ver. Het uitgangspunt, duurzamer werken, werd door de meerderheid wel positief ontvangen. Dit leverde een vreemde situatie op. De motie werd verworpen, maar het idee werd wel omarmd.

Everdenberg-Oost
Volgens wethouder Willemsen is dit een omslag in het denken, wat ook meteen toegepast zal worden op Everdenberg-Oost, een bedrijventerrein. Volgens Willemsen wordt daar nu gerecycled beton gebruikt en denken ze eraan om een collectief energienetwerk aan te leggen met warmte-koude uitwisseling.

Intentie
Ondanks dat men bij alles naar de meest duurzaamste mogelijkheid moet gaan kijken, vindt Willemsen het te ver gaan om alles volgens de regels van het Cradle-to-Cradle principe te doen. De intentie om zoveel mogelijk hergebruik en duurzame energie in te zetten, is er wel. 

Indieners
De indieners van de motie, PvdA, Groen Brabant en Oosterhout Samen, reageren verschillend op deze uitkomst. Zo is volgens Anton van Opzeeland (PvdA) hun doel bereikt. De motie is dan wel niet aangenomen, maar de gemeente gaat nu wel bij elke opdracht kijken naar de meest duurzame oplossing. Cees Noltee van Groen Brabant is iets kritischer en moet het nog even aanzien. De wethouder kan namelijk alle kanten op met deze uitspraak. Daarnaast had er, volgens Noltee, al eerder naar een duurzamere oplossing kunnen worden gekeken.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres