Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Vijf ambtenaren en ex-medewerker Pon veroordeeld voor fraude dienstauto’s

Vijf ambtenaren en een voormalig manager van auto-importeur Pon zijn veroordeeld in de fraudezaak van dienstauto’s. de straffen variëren van taakstraffen tot een gevangenisstraf van één jaar voor hoofdverdachte Jacques H. Het Openbaar Ministerie had drie jaar celstraf tegen hem geëist. Dat schrijft het FD.

Jacques H. was tot 2011 wagenparkbeheerder van Defensie en verantwoordelijk voor de bestelling en levering van dienstauto’s voor bewindslieden en topambtenaren, alsook voor geheime auto’s voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. De rechtbank van Rotterdam acht het bewezen dat hij zich jarenlang heeft laten omkopen door de autobranche. Hij accepteerde privéreisjes, leasede auto’s onder de marktprijs voor privégebruik en maakte gebruik van gratis tankpassen. Ook acht de rechtbank hem schuldig aan het schenden van het ambtsgeheim.

Taakstraffen
Oud-politieambtenaar René P., ook wagenparkbeheerder, kreeg een onvoorwaardelijke taakstraf van 150 uur wegens het aannemen van giften en doorspelen van informatie aan Volkswagen-importeur Pon. Hiermee schond hij het ambtsgeheim en kon Pon een voorsprong krijgen bij aanbestedingen.

Een voormalig manager van Pon heeft een taakstraf van 40 uur opgelegd gekregen vanwege het omkopen van de ambtenaren om zo een voorkeursbehandeling te krijgen, met het oog op toekomstige overheidsopdrachten.

Taakstraffen van 40 uur werden ook uitgesproken voor een oud-politieambtenaar en twee oud-defensieambtenaren. De rechtbank heeft een legerofficier en vier functionarissen van autobedrijven vrijgesproken van corruptie.

Verwijtbare naïviteit
De rechtbank stelt dat de veroordeelde ambtenaren zich schuldig hebben gemaakt aan ‘verwijtbare naïviteit’. Ze hadden moeten aanvoelen dat ze bij het vragen of aannemen van een gift een grens overgingen. Volgens de rechtbank dienen ambtenaren ‘elke integriteitsrisico te mijden’. De rechtbank vindt dat de ambtenaren gestraft moeten worden, omdat de samenleving er zonder meer op moet kunnen vertrouwen dat zij hun gezag niet misbruiken ten behoeve van hun eigenbelang.

Importeurs kochten vervolging af
In totaal stonden elf verdachten terecht in de zaak Dotterbloem die speelde van 2001 tot 2011 rond de aanbesteding van dienstauto’s bij Defensie en de politie. Volkswagen-importeur Pon, Peugeot en Renault hebben in die periode overheidsdienaren omgekocht om overheidsopdrachten binnen te halen. Renault en Peugeot wisten strafvervolging met elk 2 miljoen af te kopen. Pon moest 12 miljoen betalen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres