Magnifying glass Close

Vijf lidstaten halen deadline aanbestedingsrichtlijnen

Nederland is niet het enige land dat de Europese aanbestedingsrichtlijnen niet voor 18 april 2016 heeft weten te implementeren. Slechts vijf lidstaten, namelijk Denemarken, Hongarije, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Bulgarije, hebben de Europese Commissie laten weten dat zij de richtlijnen hebben geïmplementeerd. De overige 23 lidstaten zijn hier nog steeds mee bezig. Dat schrijft Europa Decentraal.

Nederland heeft de Europese richtlijnen nog niet omgezet naar nationale wetgeving. Tijdens het Kamerdebat op 9 maart maakte minister Kamp bekend dat de deadline van 18 april niet haalbaar was. De nieuwe deadline is nu vastgesteld op 1 juli. Tijdens de stemming op 22 maart is het wetsvoorstel met een ruime meerderheid aangenomen. Het wetsvoorstel ligt nu voor bij de Eerste Kamer.

Lidstaten zijn verplicht om de Europese Commissie de implementatieteksten van de Europese richtlijnen te sturen. Slechts vijf lidstaten hebben dit gedaan. Na het zenden van de teksten controleert de Commissie of de nationale regelingen overeenstemmen met de richtlijn. Als lidstaten de omzettingsmaatregelen niet op tijd meedelen of als deze niet volledig zijn, opent de commissie een inbreukprocedure wegens ‘niet-kennisgeving’. Volgens Europa Decentraal zijn er vooralsnog geen procedures gestart door de Commissie.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres