Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Voet tussen de deur(waarder) – Drie keer is toch scheepsrecht?

In mijn eerste column op Aanbestedingscafe nam ik u mee in de soap rondom de deurwaarders. Ik sprak de hoopvolle verwachting uit dat de derde aanbestedingsprocedure dit keer succesvol zou verlopen. En dat zowel het CJIB als deurwaardend Nederland eindelijk konden gaan doen waar ze goed in zijn. Opleggen en innen van vorderingen.

Helaas moest ik tot mijn grote verbazing deze week constateren dat de storm wederom was opgestoken. Er kwam bericht binnen van het CJIB. “Binnen de genoemde termijn in paragraaf 2.7 van het Beschrijvend Document zijn er acht kort gedingen aanhangig gemaakt”. Eerlijk gezegd zakte mij de broek af. Hoewel ik ook de psychologische competentie van de deurwaarder altijd heel intrigerend heb gevonden kon ik hier de gedachte niet volgen.

Ik ben niet heel vaak op de hand van een aanbestedende dienst maar nu staat de wind hun kant uit. Want je kunt niet zeggen dat het CJIB er niet alles aan heeft gedaan om de aanbesteding dit keer wel succesvol te kunnen afronden. Marktconsultaties, informatiebijeenkomsten en een stevig en kundig advieskantoor die de aanbesteding samen met het CJIB aan alle kanten goed voorbereidde. Tevens Nota’s van inlichtingen, uitstel van indiening enn dan heb ik het alleen nog maar over zaken die aan de buitenkant zichtbaar waren gedurende het afgelopen jaar. Want dat is wat we kunnen zien en daar geeft ieder zijn eigen interpretatie aan.

Ik vraag mij serieus af of iemand enig idee heeft hoeveel geld dit al heeft gekost? Ons geld wel te verstaan. Ik heb eerlijk gezegd de wijsheid ook niet in pacht. Ik heb geen feitelijk beeld van de kosten aan de kant van het CJIB. Maar je hoeft geen wiskundige te zijn om daar een idee van te krijgen. 3 jaar doorlopend gesteggel, bloed, zweet en tranen. Al zou je alleen maar uitgaan van de manuren in de afgelopen 3 jaar. Laten we aannemen dat effectief 1 persoon 1200 uur per jaar hieraan kan werken. Stel dat hier 10 FTE 50% van hun werktijd mee bezig zijn geweest. Mensen bij het CJIB, advieskantoor, juristen, advocaten etc. En ik denk dat dit er zomaar meer kunnen zijn, maar laat ik niet overenthousiast worden. Dat praat je al gauw over 18.000 uur. Gemiddeld genomen stellen we de kostprijs op 100 euro (dan doe ik de advocaten wat tekort maar de inkoper zal blij verrast zijn). Kom je zomaar op 1.8 miljoen.

En dan heb ik het nog niet eens over de kant van de deurwaarders gehad. 200 deurwaarderskantoren, waarvan een groot deel heeft meegedaan. Ik vermoed dat de gemiddelde kosten voor inschrijving omgerekend zeker 10.000 euro waren. Voor 1 aanbesteding wel te verstaan. Kom je zomaar op 4.5 miljoen uit. Dus 6 miljoen verder en we hebben nog steeds niks.
Kunt u al bedenken welke consequenties dit heeft voor het bedrag wat u straks op de acceptgiro ziet staan? Ik krijg er de rillingen van.

Ik kreeg van de week bericht van onze deurwaarder die we hadden ingezet op een vordering. Ook die liep al een jaar. Het bericht was dat het naar grote waarschijnlijkheid een oninbare vordering was, omdat de debiteur in kwestie al meerdere soortgelijke dossiers had en ondanks aanvankelijk goede voornemens er al snel geen betalingsafspraak meer werd nagekomen. Ik kan mij erover verbazen dat dit soort dossiers zich maandenlang voortsleept en er dan ineens vele soortgelijke dossiers van dezelfde debiteur blijken te zijn. Dan vraag ik mij als ondernemer af; wat doet dat deurwaarderskantoor dan de hele dag? Nu weet ik het; zij zijn bezig met hun eigen deurwaardersbelang. De aanbesteding van het CJIB. Dus de cliënten worden ook nog eens geraakt.

Er zullen ongetwijfeld goede argumenten worden aangevoerd in de bezwaren. We zullen dus moeten bezien welk recht de rechter dit keer spreekt. Misschien is het storm in een glas water en houdt de rechter het roer recht. Of de aanbesteding gaat als de Titanic ten onder.

Mijns inziens komt er echter een moment waarop je je beter bij de beslissing kunt neerleggen en kijkt welke mogelijkheden er nog meer in de markt zijn. En dat is nu. Want deurwaarders en incassodiensten worden nog veel te weinig aanbesteed. Vele overheidsinstellingen moeten inmiddels toch wel wakker zijn geschrokken en bezig zijn om een goede aanbesteding voor te bereiden. Richt u op die mogelijkheden en op uw cliënt.

Dus mocht u als deurwaarder de boot hebben gemist (om maar in scheepstermen te blijven), zorg dan dat u kapitein bent op de volgende reis.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres