Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Voordelen sociaal domein door lossere selectie

Door aanbestedingen losser in te richten en met meer aanbieders in zee te gaan, kunnen gemeenten belangrijke voordelen halen in het sociaal domein. Dat adviseert het Centraal Planbureau (CPB). Het planbureau ziet namelijk dat er een steeds strengere selectie van aanbieders ontstaat. Dat meldt Gemeente.nu.

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de inkoop van (zorg)aanbieders. Daarbij wordt er een strenge selectie gehanteerd, die vooral terugkomt in de kwaliteitseisen. Dit is niet altijd de beste keuze, adviseert CPB. Gemeenten zouden namelijk meer moeten gaan kijken naar inkoop zonder strenge selectie. Zo zou er namelijk meer winst kunnen worden behaald binnen het sociaal domein.

Cliënten en gemeenten profiteren
Volgens het CPB is deze slimme manier van inkopen goed voor zowel cliënten als de gemeente zelf. Immers, de cliënten halen hun voordelen uit de prikkel die aanbieders ervaren om goede kwaliteit aan te bieden. Gemeenten kunnen daarnaast besparen op het inkoopproces, omdat het minder tijd en moeite kost om te bepalen welke aanbieders geschikt zijn. Daarbij moet dan wel de voorwaarde gelden dat de gebruiker de mogelijkheid moet hebben om een aanbieder van zijn of haar voorkeur te kiezen.

Beleidsruimte
Deze manier zorgt er, volgens het CPB, voor dat gemeenten relatief veel beleidsruimte krijgen en daardoor ook echt wat te kiezen hebben. Volgens het planbureau gaat dit er ook voor zorgen dat er een grote variatie ontstaat in het aantal aanbieders dat wordt toegelaten tot een aanbesteding.

Grote groepen
Het CPB heeft een kleine kanttekening. Het toelaten van meer aanbieders is niet per se voordelig voor álle inkoop in het sociaal domein, maar zal vooral een verbetering zijn voor grote groepen. Het planbureau geeft begeleiding, huishoudelijke hulp en ambulante hulp als voorbeeld waarbij deze manier van inkopen goed zal werken.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres