Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Voorkomt blockchain misstanden in aanbestedingen?

Een recent rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stelt dat wereldwijd ongeveer 20% van de nationale aanbestedingsbudgetten verloren gaat aan corruptie. Naar aanleiding daarvan onderzoekt het World Economic Forum (WEF) nu of het met blockchain technologie misstanden in aanbestedingen kan voorkomen. Haar pilotproject richt zich op Colombiaanse aanbestedingen voor schoolvoedsel.

Volgens het WEF zal project zich in eerste instantie focussen op de selectiefase. De organisatie stelt dat blockchain een aanbesteder kan dwingen om zich te publiekelijk te verbinden aan de contractvoorwaarden en de selectiecriteria, nog voordat er ook maar één bod is binnengekomen. Zo kunnen, stelt de organisatie, na de publicatie van de aanbesteding de selectiecriteria niet meer worden aangepast om specifieke aannemers te bevoordelen. Dat moet voor meer competitie, transparantie en eerlijkheid zorgen.

Controleerbaar systeem
WEF wil blockchain voorts gebruiken om alle beslissingen die tijdens het biedingsproces genomen worden, evenals de leveranciersevaluatie, publiekelijk en permanent zichtbaar te maken. Zo kun je volgens de organisatie een volledig controleerbaar en traceerbaar systeem ontwikkelen zonder afhankelijk te zijn van een derde partij. Zo zouden meer aanbieders kunnen worden aangetrokken tot een aanbesteding, omdat ook onbekende outsiders het idee krijgen dat ze meedoen aan eerlijk proces.

Juridische maatregelen
Ook wanneer gunning eenmaal is verleend kan blockchain nuttig zijn, denkt WEF. Zo zou de informatie over leveringen beschikbaar kunnen worden gemaakt aan belanghebbenden, zoals ouders en leraren. Ook zouden leraren de technologie kunnen gebruiken om in ‘real time’ feedback te geven over de (kwaliteit van de) maaltijdleveringen. Hoewel WEF verwacht dat haar project positieve resultaten zal opleveren, benadrukt het dat “menselijke uitdagingen” niet opgelost kunnen worden met technologie alleen. Om misstanden in aanbestedingen te voorkomen zijn volgens de organisatie ook institutionele en juridische maatregelen nodig.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres