Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
04
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Vriendjespolitiek rond renovatie Binnenhof?

Vriendjespolitiek rond renovatie Binnenhof?

Onder het mom van veiligheid werd de renovatie van het Binnenhof niet openbaar aanbesteed. Deskundigen zijn kritisch over deze schimmigheid en stellen dat zo de schijn van vriendjespolitiek wordt gewekt. Bovendien zou je ook met een openbare aanbesteding de veiligheid kunnen waarborgen.

Bij de keus voor een aannemer voor de renovatie werd het Rijksvastgoedbedrijf geadviseerd door rijksbouwmeester Floris Alkemade, tussen 2001 en 2008 partner bij architectenbureau OMA. Uiteindelijk werd de opdracht gegund aan Ellen van Loon die sinds 1998 werkzaam is bij OMA.

Belangenverstrengeling
Tegenover het Algemeen Dagblad (AD) noemt Elisabetta Manunza, hoogleraar Europees en Internationaal Aanbestedingsrecht aan de Universiteit Utrecht, deze gang van zaken onverantwoord. Zij stelt dat de schijn van belangenverstrengeling niet corrigeerbaar is wanner je zonder goede aanbestedingsprocedure een oud-collega uitkiest. Volgens haar had Alkemade deze situatie kunnen voorkomen.

Paardenmiddel
Ook Chris Jansen, hoogleraar privaatrecht aan de Vrije Universiteit, uit zich kritisch in het AD. Hij stelt dat het project openbaar aanbesteed had kunnen worden, zonder aan alle kandidaten bepaalde informatie prijs te geven. Hij vind geheimhouding een paardenmiddel, waar de overheid niet te snel naar moet grijpen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.