Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Vriendjespolitiek rond renovatie Binnenhof?

Onder het mom van veiligheid werd de renovatie van het Binnenhof niet openbaar aanbesteed. Deskundigen zijn kritisch over deze schimmigheid en stellen dat zo de schijn van vriendjespolitiek wordt gewekt. Bovendien zou je ook met een openbare aanbesteding de veiligheid kunnen waarborgen.

Bij de keus voor een aannemer voor de renovatie werd het Rijksvastgoedbedrijf geadviseerd door rijksbouwmeester Floris Alkemade, tussen 2001 en 2008 partner bij architectenbureau OMA. Uiteindelijk werd de opdracht gegund aan Ellen van Loon die sinds 1998 werkzaam is bij OMA.

Belangenverstrengeling
Tegenover het Algemeen Dagblad (AD) noemt Elisabetta Manunza, hoogleraar Europees en Internationaal Aanbestedingsrecht aan de Universiteit Utrecht, deze gang van zaken onverantwoord. Zij stelt dat de schijn van belangenverstrengeling niet corrigeerbaar is wanner je zonder goede aanbestedingsprocedure een oud-collega uitkiest. Volgens haar had Alkemade deze situatie kunnen voorkomen.

Paardenmiddel
Ook Chris Jansen, hoogleraar privaatrecht aan de Vrije Universiteit, uit zich kritisch in het AD. Hij stelt dat het project openbaar aanbesteed had kunnen worden, zonder aan alle kandidaten bepaalde informatie prijs te geven. Hij vind geheimhouding een paardenmiddel, waar de overheid niet te snel naar moet grijpen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres