Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Vroegtijdige beëindiging aanbestedingen door fouten of te weinig inschrijvingen

Van alle afgeronde aanbestedingen die op TenderNed zijn gepubliceerd in 2022, exclusief inkoop via een dynamisch aankoopsysteem, is 9% vroegtijdig beëindigd. Uit een steekproef van 412 van deze vroegtijdige beëindigingen blijkt dat 39% van deze beëindigingen wordt veroorzaakt door fouten of wijzigingen en 28% doordat er geen of te weinig inschrijvingen zijn. Dit blijkt uit onderzoek van TenderNed en prof. Fredo Schotanus van de Universiteit Utrecht voor het Publieke-Inkoop-Monitor (PIM)-project.

De overige redenen voor vroegtijdige beëindigingen worden weergegeven in onderstaand figuur. Het figuur laat zien dat 5% van de beëindigingen komt door budgetproblemen en 2% vanwege overige redenen. In 26% van de gevallen werd geen reden opgegeven.

Het percentage vroegtijdige beëindigingen is gemiddeld 9%. Het percentage ligt hoger bij leveringen (12%) in vergelijking met diensten (9%) en werken (7%). Voor sociale en specifieke diensten ligt het percentage rond de 11%. Over het geheel genomen is er geen duidelijke trend te zien over de jaren heen. Het gemiddelde percentage schommelt tussen de 9 en 10%.

In Denemarken, een vergelijkbare lidstaat, is ook onderzoek gedaan naar vroegtijdige beëindigingen. Het percentage vroegtijdige beëindigingen stijgt daar jaarlijks en is daar ondertussen meer dan twee keer zo hoog dan in Nederland. De verhouding tussen leveringen (meeste beëindigingen), diensten en werken (minste beëindigingen) komt wel overeen met Nederland.

Het project PIM analyseert data van www.tenderned.nl. Op TenderNed worden alle nationale en Europese aanbestedingen van Nederlandse aanbestedende diensten gepubliceerd. Het onderzoek naar het aantal inschrijvingen is onderdeel van een groter onderzoek naar ‘betere competitie’.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link