Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

VUmc wint ook in hoger beroep zaak prijsplafonds

VUmc heeft in hoger beroep een rechtszaak over een aanbesteding voor implanteerbare defibrillators gewonnen. Medtronic stapte naar de rechter, omdat het vond dat het academisch ziekenhuis niet zowel een plafondprijs als de hoogste kwaliteit defibrillators kon eisen. De rechter oordeelde echter dat deze combinatie transparant en objectief is, en ook niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.

Leveranciers maakten al in 2014 tijdens de marktconsultatie opmerkingen over het prijsplafond. Die bedroeg 2.668.500 euro, wat volgens hen veel te scherp was. Hoewel na de marktconsultatie niet kon worden geconcludeerd dat er een breed gedragen bezwaar tegen het prijsplafond bestond, besloot VUmc erna toch om het prijsplafond naar boven op te schroeven.

Topsegment
De juridische strijd draait, volgens online platform Aanbestedingsnieuws, om de vraag of de topsegment-eis uit de aanbestedingsrichtlijnen gezien kan worden als een technische specificatie. De Aanbestedingswet stelt dat technische specificaties een gelijke toegang moeten bieden en niet moeten leiden tot “ongerechtvaardigde belemmeringen in de openstelling van opdrachten voor mededinging.”

Onrendabel
De rechter oordeelde dus dat de aanbestedingseisen van de VUmc niet in strijd zijn met de aanbestedingswet. Ook stelt hij dat het niet uitmaakt of een inschrijving op een aanbesteding economisch onrendabel is; je kunt je dan toch gewoon inschrijven. In de uitspraak wordt amper toelichting gegeven waarom dit zo is.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres