Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
07
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Rechtszaken
Soort:

VUmc wint ook in hoger beroep zaak prijsplafonds

VUmc wint ook in hoger beroep zaak prijsplafonds

VUmc heeft in hoger beroep een rechtszaak over een aanbesteding voor implanteerbare defibrillators gewonnen. Medtronic stapte naar de rechter, omdat het vond dat het academisch ziekenhuis niet zowel een plafondprijs als de hoogste kwaliteit defibrillators kon eisen. De rechter oordeelde echter dat deze combinatie transparant en objectief is, en ook niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.

Leveranciers maakten al in 2014 tijdens de marktconsultatie opmerkingen over het prijsplafond. Die bedroeg 2.668.500 euro, wat volgens hen veel te scherp was. Hoewel na de marktconsultatie niet kon worden geconcludeerd dat er een breed gedragen bezwaar tegen het prijsplafond bestond, besloot VUmc erna toch om het prijsplafond naar boven op te schroeven.

Topsegment
De juridische strijd draait, volgens online platform Aanbestedingsnieuws, om de vraag of de topsegment-eis uit de aanbestedingsrichtlijnen gezien kan worden als een technische specificatie. De Aanbestedingswet stelt dat technische specificaties een gelijke toegang moeten bieden en niet moeten leiden tot “ongerechtvaardigde belemmeringen in de openstelling van opdrachten voor mededinging.”

Onrendabel
De rechter oordeelde dus dat de aanbestedingseisen van de VUmc niet in strijd zijn met de aanbestedingswet. Ook stelt hij dat het niet uitmaakt of een inschrijving op een aanbesteding economisch onrendabel is; je kunt je dan toch gewoon inschrijven. In de uitspraak wordt amper toelichting gegeven waarom dit zo is.

 

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.