Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
05
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

VVD en D66 niet gerust over aankoop regeringsvliegtuig

Kamerleden van de VVD en D66 zijn nog niet helemaal gerustgesteld over de aankoop van het regeringsvliegtuig. Gisteren kwam minister Schultz met een Kamerbrief, waarin zij vragen van de Kamerleden Van Meenen en Jetten (D66) beantwoordde. Hiermee wilde de minister onder meer toelichten waarom zij gekozen heeft voor een exclusieve onderhandelingsprocedure met Boeing, nadat alle inschrijvingen ongeldig waren verklaard. Ook het vermeende prijsverschil van 18 miljoen tussen Airbus en Boeing wordt in de brief ontkracht.

In het schriftelijk overleg van vandaag hebben leden van de VVD en D66 echter nog een aantal aanvullende vragen over de aanbesteding.

VVD
De VVD vindt het niet duidelijk wat precies de vereisten zijn om een exclusief onderhandelingstraject te kunnen starten met één partij. Een partij die op grond van inhoudelijke elementen is afgewezen als potentiële aanbieder. Ook vraagt de fractie op basis van welke gronden in de Aanbestedingswet is besloten tot een zogenoemde doorstart.

Daarnaast willen de leden van de VVD dat de minister toelicht of en in hoeverre Boeing tussentijds nog zijn inschrijving, die in eerste instantie is afgewezen, inhoudelijk heeft aangepast alvorens het onderhandelingstraject werd gestart. Als dit het geval is, hadden de andere afgewezen partijen dan ook deze mogelijkheid moeten krijgen?

D66
De leden van de D66 constateren dat er in de brief van de minister geen antwoord is gegeven op de vraag waarom er niet is gekozen voor het overdoen van de aanbesteding. Zo zouden meer partijen wederom de kans hebben gekregen om onder de juiste voorwaarden een concurrerend bod uit te brengen. Schultz geeft slechts aan in haar brief dat ze de aanbesteding opnieuw zou hebben gedaan, als ze niet met Boeing tot een aanvaardbare uitkomst was gekomen. De leden willen alsnog een antwoord op de vraag waarom er niet toe besloten is om de hele aanbesteding over te doen, temeer omdat ook Boeing niet voldeed aan alle eisen.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.