Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
11
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

VVD wil duidelijkheid over corruptiezaak politie

Ockje Tellegen van de VVD verzoekt het kabinet om een reactie op de berichtgeving van de Telegraaf, inzake de schikking van auto-importeur Pon. Het bedrijf voorkomt met de schikking verdere strafvervolging. Er zijn echter nog acht ontslagen medewerkers van de Nederlandse Volkswagen- en Audi-vertegenwoordiger die daar niet van meeprofiteren. Het is mogelijk dat zij zich voor de rechtbank moeten verantwoorden voor corruptie.

Met de schikking wil Pon een einde maken aan de verhalen die het bedrijf al jaren achtervolgen over onregelmatigheden in het contract dat de autoverkopers voor 2011 onderhielden met ambtenaren van de politie en Defensie. Die zouden zijn omgekocht om de opdracht aan Pon te gunnen, in ruil voor giften en reisjes. Het ging om orders van honderden miljoenen euro’s. Onderzoek van het OM bracht dit aan het licht.

Schoon schip
Toen in 2011 de eerste berichten over de misstanden naar buiten kwamen, maakte de Pon-directie gelijk schoon schip, schrijft De Telegraaf. De acht hooggeplaatste medewerkers werden de laan uitgestuurd en het bedrijf werkte mee aan het onderzoek van het OM.

Casus helder in beeld
Tellegen ziet graag dat het kabinet de casus helder in beeld brengt. Ze wil duidelijkheid over de stand van zaken bij de directie inkoop van de politie en welk effect deze casus heeft op andere lopende aanbestedingsprocessen. Hierbij is ze vooral bezorgd over de quotes van Jacques H., oud-wagenparkbeheerder bij Defensie. In het proces-verbaal van zijn verhoor wijst hij naar zijn meerderen en de volgens hem beperkte mogelijkheden voor een succesvolle vervolging. “Dit speelt op een dusdanig niveau. Ik heb het idee dat het niet alleen over mij gaat”, vertelde hij aan de Rijksrecherche. “Het gaat veel breder. En dan ben ik bang dat je het niet gaat redden en dat ik de gebeten hond ben.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.