Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Het ministerie van Volksgezondheid onderzoekt of inkoopbeleid een positieve impact kan hebben op de leveringszekerheid van medische producten. Volgens demissioniar minister Van Ark heeft het geen zin daarvoor aanbestedingscriteria in te zetten. Kamerleden van GroenLinks en VVD drongen er eerder op aan te onderzoeken of aanbestedingscriteria aan leveringszekerheid bij kunnen dragen.
GroenLinks-kamerlid Ellemeet en voormalig VVD-kamerlid Veldman hadden in een motie gevraagd te onderzoeken of aanbestedingscriteria kunnen worden gebaseerd op de productielocatie van medicijnen. Ze maken zich zorgen over kwetsbaarheden in de internationale geneesmiddelenketen. Van Ark onderschrijft die zorgen, maar stelt dat het weinig zin heeft daarop invloed uit te oefenen via aanbestedingscriteria. Veel organisaties die geneesmiddelen kopen zijn niet aanbestedingsplichtig, de academische ziekenhuizen uitgezonderd. Ook is het volgens Van Ark juridisch erg complex criteria op basis van productielocatie te gebruiken.
Wel is het ministerie in gesprek met partijen die betrokken zijn bij het leveren van medische producten. “Met veldpartijen wil ik verder verkennen hoe hun inkoopbeleid kan bijdragen aan leveringszekerheid en wat de overheid daarin kan betekenen”, schrijft Van Ark aan de Tweede Kamer. Ze kijkt daarbij ook naar de rol van inkoopbeleid in relatie tot de beschikbaarheid van kwetsbare geneesmiddelen. De resultaten van dat onderzoek worden naar verwachting in oktober van dit jaar bekendgemaakt.