Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
02
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Wanneer is een inschrijving te laag?

Wanneer is een inschrijving te laag?

Een opdrachtnemer kan heel laag inschrijven in verhouding tot de opdracht. De aanbesteder kan de inschrijver dan vragen zijn prijs toe te lichten en op basis daarvan de inschrijving afwijzen. Maar wanneer is een inschrijving laag? De Rechtbank Rotterdam heeft een uitspraak gedaan over zo’n inschrijving. Dit meldt Facility Management Magazine.

De zaak ging over een Europese openbare aanbestedingsprocedure voor de inhuur van externe medewerkers. De aanbesteding zou worden gegund aan degene die met de economisch meest voordelige inschrijving op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding kwam. Prijs woog hierbij mee voor 30 procent, kwaliteit voor 70 procent.

Onder gemiddelde
De inschrijfprijs van een van de inschrijvers lag ongeveer 400 procent beneden de gemiddelde inschrijfprijs. Hij kwam daarmee als winnaar uit de bus. Een van de afgewezen inschrijvers had daar moeite mee. Hij vond dat de inschrijfprijs van de winnaar abnormaal laag was en daarom had deze afgewezen moeten worden.

Per geval
De rechter was echter niet erg onder de indruk van het grote prijsverschil tussen de winnende inschrijving en de gemiddelde inschrijfprijs. Een prijsverschil van 400 procent kan, volgens de rechter, inderdaad te laag zijn, maar dat hoeft niet. Het is vooral belangrijk om te kijken naar de aard van de opdracht.

Onderbouwing
In dit geval had de aanbesteder aan de winnende inschrijver gevraagd om zijn prijs toe te lichten. Op basis daarvan had de aanbesteder bepaald dat de inschrijving verklaarbaar en reëel was. Daarnaast had de afgewezen inschrijver, volgens de rechter, niet goed genoeg onderbouwd waarom de inschrijfprijs van de winnende inschrijver te laag was. De rechter miste vooral een rekenkundige onderbouwing. Daarom heeft de rechter het bezwaar van de klagende partij afgewezen.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Reacties:

  • Hans Kuiper | 28-02-2017 om 22:43

    400% onder de gemiddelde inschrijfprijs?
    Bedoel je soms dat de gemiddelde inschrijfprijs 4x hoger was dan de laagste?

  • Bert Baeyens | 03-03-2017 om 14:45

    Of een prijs correct is moet je inhoudelijk beoordelen gemiddelden zeggen zo goed als niets. Wijze rechter die kennelijk iets van inkoop kent, goed zo! Meer daarvan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.