Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Wanneer is een inschrijving te laag?

Een opdrachtnemer kan heel laag inschrijven in verhouding tot de opdracht. De aanbesteder kan de inschrijver dan vragen zijn prijs toe te lichten en op basis daarvan de inschrijving afwijzen. Maar wanneer is een inschrijving laag? De Rechtbank Rotterdam heeft een uitspraak gedaan over zo’n inschrijving. Dit meldt Facility Management Magazine.

De zaak ging over een Europese openbare aanbestedingsprocedure voor de inhuur van externe medewerkers. De aanbesteding zou worden gegund aan degene die met de economisch meest voordelige inschrijving op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding kwam. Prijs woog hierbij mee voor 30 procent, kwaliteit voor 70 procent.

Onder gemiddelde
De inschrijfprijs van een van de inschrijvers lag ongeveer 400 procent beneden de gemiddelde inschrijfprijs. Hij kwam daarmee als winnaar uit de bus. Een van de afgewezen inschrijvers had daar moeite mee. Hij vond dat de inschrijfprijs van de winnaar abnormaal laag was en daarom had deze afgewezen moeten worden.

Per geval
De rechter was echter niet erg onder de indruk van het grote prijsverschil tussen de winnende inschrijving en de gemiddelde inschrijfprijs. Een prijsverschil van 400 procent kan, volgens de rechter, inderdaad te laag zijn, maar dat hoeft niet. Het is vooral belangrijk om te kijken naar de aard van de opdracht.

Onderbouwing
In dit geval had de aanbesteder aan de winnende inschrijver gevraagd om zijn prijs toe te lichten. Op basis daarvan had de aanbesteder bepaald dat de inschrijving verklaarbaar en reëel was. Daarnaast had de afgewezen inschrijver, volgens de rechter, niet goed genoeg onderbouwd waarom de inschrijfprijs van de winnende inschrijver te laag was. De rechter miste vooral een rekenkundige onderbouwing. Daarom heeft de rechter het bezwaar van de klagende partij afgewezen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (2)

Bert Baeyens 3 maart 2017 14:45 uur

Of een prijs correct is moet je inhoudelijk beoordelen gemiddelden zeggen zo goed als niets. Wijze rechter die kennelijk iets van inkoop kent, goed zo! Meer daarvan!

aanbestedingscafe gebruiker 28 februari 2017 22:43 uur

400% onder de gemiddelde inschrijfprijs? Bedoel je soms dat de gemiddelde inschrijfprijs 4x hoger was dan de laagste?

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres