Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Warm, warmer, warmst – aanbesteden is hot!

Heeft u ook last van de warmte? En dan bedoel ik niet de zomerse hittegolf die door Nederland voerde afgelopen week. Ik bedoel de stoom die momenteel bij veel ondernemers uit de oren komt. Want het aantal aanbestedingen lijkt momenteel een vlucht te nemen. Vanaf 1 mei tot 21 juni 2017 tel ik 586 aankondigingen van openbare procedures en 104 niet openbare procedures. 10 concurrentiegerichte dialogen en 25 mededingingsprocedures met onderhandeling. Waarvan er 766 nog voor 1 juli moeten worden ingediend. Blijkbaar is 1 juli een belangrijke datum.

Heeft niemand geleerd dat het belangrijk is dat we met elkaar voldoende tijd moeten hebben om goed voorbereid te zijn? En hoewel onder druk alles vloeibaar wordt, dit alleen succesvol kan zijn als het juiste team de juiste tijd heeft gehad?

De economie trekt aan, omzet stijgt en daarmee de (regel)druk die ondernemers ervaren bij het inschrijven op aanbestedingen. En met alle initiatieven en ontwikkelingen die er op de markt zijn, wordt het steeds lastiger om door het bos de bomen nog te zien. Ik neem u even mee in een aantal opvallende zaken. Niet om u te frustreren, maar om u te helpen enigszins overzicht te krijgen. Want overzicht geeft inzicht. En inzicht maakt dat u een goede haalbaarheid op uw aanbestedingen kunt bepalen.

  1. Aanbestedingen in de (jeugd)zorg geven veel hoofdbrekers, de meeste gemeenten proberen met “de beste bedoelingen” een goede aanbesteding in de markt te zetten maar gaan voorbij aan de kleinere specialisten die uiteindelijk de cliënten de beste zorg kunnen bieden. Daarnaast leeft de discussie dat het verplicht aanbesteden in de zorg eigenlijk niet hoeft. Het hoeft niet, maar we doen het wel? Ik ben benieuwd welk effect dit op de langere termijn heeft op ons zorgstelsel maar nog meer op de noodzakelijke zorg die wij als burger nodig hebben.
  2. De meesten klachten die bij de Commissie van Aanbestedingsexperts komen zijn gegrond. Maar het effect hiervan op goede aanbestedingen is nog altijd onvoldoende. Nu de Commissie wordt gezien als een uitvoeringsinstrument vraag ik mij af of het beoogde doel wordt behaald. Want vooral aan de kant van aanbestedende diensten wordt nog altijd onvoldoende het belang gezien.
  3. Binnen het facilitaire domein kunnen we leunen op de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Maar in mijn beleving weten nog steeds veel ondernemers en aanbesteders niet precies op welke wijze deze code ingezet en nageleefd moet worden. In oktober komt er een bijeenkomst. Dan weet u dat alvast.
  4. Beter Aanbesteden geeft aan dat we in 2022 essentieel beter kunnen inkopen en aanbesteden; maar willen we dit nu niet al jaren?
  5. Digitaal aanbesteden is vanaf 1 juli verplicht. Gezien het aantal aanbestedingen wat er nu nog doorheen wordt geperst hoop ik toch echt dat het digitaal aanbesteden verlichting gaat brengen. Want voor veel aanbesteders en ondernemers betekent dit nog beter nadenken over de uitvraag en inschrijving.
  6. Gedragsverklaring aanbesteden ouder dan 1 jaar? Vanaf 1 juli moet u dan opnieuw een verklaring aanvragen. Zowel ondernemers als aanbesteders zullen hier extra alert op moeten zijn
  7. Beste Value for Procurement neemt zijn volgende vlucht naar Best Value Approach. Ik ben nog steeds fan van deze methodiek maar zie helaas nog te weinig echt goede aanbestedingen.

Bovenstaand is een niet limitatieve opsomming van zaken die mij zo in de afgelopen week zijn opgevallen. En ik wil u meegeven: aanbestedingen bieden kansen. Veel kansen. Mooie kansen. Maar rustig nadenken, goed voorbereiden en kritisch blijven op de haalbaarheid is een 1e graadmeter. Want als de temperatuur stijgt, loop je het risico dat het naar je hoofd stijgt. Je raakt sneller uitgedroogd, hebt een verhoogde hartslag, verminderde bloedtoevoer en daardoor ook weer minder zuurstofaanvoer naar de spieren en hersenen. En bij aanbesteden moet je het hoofd koel houden!

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link