Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Weerstand tegen Chinese leveranciers neemt toe na ASML-schandaal

VVD, CDA, GroenLinks en D66 willen dat bij de aanbesteding van het 5G-netwerk voorlopig geen rol wordt weggelegd voor Huawei en andere Chinese bedrijven. Aanleiding daarvoor is de berichtgeving van het Financieel Dagblad, dat op basis van eigen onderzoek meldt dat Chinese oud-medewerkers van ASML op grote schaal bedrijfsgeheimen hebben gestolen van de chipmaker.

Huawei was al verdacht voordat het nieuws over ASML bekend werd gemaakt. Australië, Nieuw-Zeeland en de VS hebben het bedrijf al uitgesloten van de aanbestedingen rond het 5G-netwerk. In Nederland loopt nog een onderzoek naar de risico’s, maar in de Tweede Kamer gaan steeds meer geluiden op om het zekere voor het onzekere te nemen. Tegenover de NOS stelt Joba van den Berg (CDA) dat het bedrijf de tekenen tegen zich heeft en dat er met de kennis van nu zeker geen contracten met Huawei mogen worden afgesloten.

Doping
De VVD Kamerfractie wil al langer dat het kabinet harder optreed tegen China en noemde het land vorige week al een bedreiging voor de staatsveiligheid. Wybren van Haga noemt in Trouw zakendoen met China “hardlopen met iemand die doping gebruikt.” Hij wil dan ook dat Huawei niet betrokken wordt bij de aanleg van het 5G-netwerk, zeker gezien de ontwikkelingen rond ASML.

China-strategie
GroenLinks was tot nu toe de enige partij die expliciet tegen een samenwerking met Huawei was en benadrukt dat nu nog maar eens. Volgens Kamerlid Tom van der Lee kan China via 5G toegang krijgen tot vitale infrastructuur. Daarom moet het kabinet volgens hem kijken naar Europese bedrijven met vergelijkbare technologie. Sjoerd Sjoerdsma (D66) vreest dat China de EU uit elkaar kan spelen en wil dat het kabinet komende maand met haar China-strategie een stevig signaal maakt, zo laat de NOS weten.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres