Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Wekelijks vakantieleesvoer

De vakantie is weer begonnen! Je kunt deze zomer eindelijk genieten van je welverdiende rust. En natuurlijk is een mooie vakantie niet compleet zonder bijzonder leesvoer. Maar waar moet je beginnen?

AanbestedingsCafe.nl heeft de meest interessante, tijdloze en best gelezen artikelen en columns voor je verzameld. De komende maand bieden we je elke week vijf artikelen aan

5 onmisbare tools voor digitaal aanbesteden in 2018
E-aanbesteden is sinds 1 juli 2017 verplicht voor alle Europese aanbestedingen, maar ook onderhands is het gemeengoed geworden. Digitalisering is niet meer weg te denken uit het aanbestedingsproces. Dat betekent niet dat het van harte gaat. Door de gewijzigde Aanbestedingswet voelt het voor veel partijen als een verplichting, in plaats van een efficiëntieslag. AanbestedingsCafe.nl spreekt Negometrix over de volwassenheid van e-aanbesteden en tips voor 2018.

Hoogleraren: “Inkoop is rocket science geworden”
“Inkoop is rocket science geworden. Aanbesteders moeten het juridische kader en mededinging in de gaten houden en een eerlijk en transparant proces organiseren. Tegelijkertijd horen ze begeleidende muziek van social responsible procurement, duurzaamheid, toegang voor mkb, lage transactiekosten, maatschappelijke meerwaarde, enzovoorts. Alles moet kloppen. En dat zonder spoorboekje”, vertelt Chris Jansen, hoogleraar privaatrecht aan de VU en voorzitter van de Commissie van Aanbestedingsexperts tegen AanbestedingsCafe.nl.

“Gemeenten niet bezig met kwaliteitsverbetering in sociaal domein”
“Gemeenten zijn niet bezig met kwaliteitsverbetering in het sociaal domein” stelt Goof van Westing, Adviseur Sociaal Domein bij Adjust Sociaal Resultaat. “Hoewel gemeenten de helft van hun budget aan zorg uitgeven, gaan zij bijna nooit met de inwoner zelf in gesprek over hetgeen dat zij gekregen hebben. Het is onwerkelijk dat een gemeente niet weet wat de ervaren kwaliteit van de ondersteuning is.”

Column Arthur van Heeswijck: Wat is ‘onomstotelijk’ bewijs?
Gunningscriteria moeten controleerbaar zijn. Een aanbestedende dienst kan niet simpelweg afgaan op de blauwe ogen van een inschrijver, maar moet daadwerkelijk kunnen toetsen in welke mate een inschrijving beantwoordt aan de gunningscriteria (art. 2.113a Aanbestedingswet). Een aanbestedende dienst kan in de aanbestedingsstukken nauwkeurig beschrijven welke bewijsstukken hij verlangt. Hij kan ook ruimte laten aan inschrijvers. Voor welke optie hij ook kiest, consistent handelen en zorgvuldig formuleren is van groot belang. Dat ging bij een aanbesteding over het leveren en plaatsen van speeltoestellen mis.

Column Joost Jacobs: Motiveren van de gunningsbeslissing
De motivering van de gunningsbeslissing blijkt in de praktijk een lastige opgave. Regelmatig word ik benaderd met de vraag welke punten in de motivering van de gunningsbeslissing dienen te worden opgenomen. Deze vraag kan natuurlijk worden beantwoord door het puntsgewijs weergeven van de vereiste onderdelen. De ervaring leert echter dat een zeker inzicht in wat de inschrijver uit de motivering dient op te kunnen maken bijdraagt aan een solide onderbouwing van de gunningsbeslissing.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres