Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Wekelijks vakantieleesvoer

De vakantie is weer begonnen! Je kunt deze zomer eindelijk genieten van je welverdiende rust. En natuurlijk is een mooie vakantie niet compleet zonder bijzonder leesvoer. Maar waar moet je beginnen?

AanbestedingsCafe.nl heeft de meest interessante, tijdloze en best gelezen artikelen en columns voor je verzameld. De komende maand bieden we je elke week vijf artikelen aan

Gebrek aan bewustzijn groot probleem bij aanbestedingen
“Het gaat om bewustzijn dat een belangrijk deel van het overheidsbudget ingekocht en aanbesteed wordt. Dat goed aanbesteden leidt tot lagere directe en indirecte inkoopkosten en een hogere kwaliteit van de output. Bewustzijn dat hiervoor een adequaat ingerichte en gepositioneerde inkooporganisatie nodig is. Het bewustzijn dat een goed doordachte uitvraag en een zorgvuldig gekozen procedure de beste resultaten opleveren. Het bewustzijn dat clusteren efficiënt kan zijn, maar dat het ook kan leiden tot afhankelijkheid van één partij. Het bewustzijn dat communicatie tussen overheid en marktpartijen voor, tijdens en na een aanbesteding zorgt voor een betere aansluiting tussen vraag en aanbod. Het bewustzijn dat de aanbestedingsregels veel meer ruimte bieden dan je denkt.”

Gemeentelijke inkoopsamenwerking draait om ‘loslaten’
‘Loslaten’ is niet het eerste waar je aan denkt bij een samenwerking. Toch is dit een cruciale factor van een succesvolle inkoopsamenwerking tussen gemeenten, stelt Fredo Schotanus, senior consultant bij Significant en universitair docent bij Universiteit Twente. “Een typische Nederlandse valkuil is dat iedereen betrokken wil blijven. Iedereen wil grip hebben en meesturen. Dat is nog te doen als je met drie gemeenten samenwerkt. Maar bij een samenwerking met tien gemeenten, gaat dit ten koste van de efficiëntie. De echte voordelen van inkoopsamenwerking krijg je pas als je loslaat.”

6 hete hangijzers bij infrastructuur-aanbestedingen
Het is geen geheim dat veel aanbestedingen in de infrastructuur stroef verlopen. Hoewel partijen zoals Rijkswaterstaat vol inzetten op een betere samenwerking met de markt, blijft er wantrouwen bestaan tussen opdrachtgever en -nemer. Daarbij wordt er volgens verschillende juristen veel afgeweken van de standaard contractvorm UAV-GC. Met als gevolg dat risico’s te pas en te onpas op het bordje van de opdrachtnemer worden gelegd.

Column Theo van der Linden: “De accountmanager moet een lekker wijf zijn”
Afgelopen week was ik alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de jurisprudentiemarathon aanbestedingsrecht, die ik samen met Suzanne Brackmann geef. Hiervoor bestudeer ik alle rechtszaken van het afgelopen half jaar om een selectie van de meest boeiende te maken. Soms stuit je daarbij op zaken die juridisch misschien niet eens zo interessant zijn, maar die om een andere reden je aandacht trekken.

Column Tim Robbe: Schaarste bij ideeën over de verdeling van schaarste
Wellicht merkte u al op dat een nieuw rechtsgebied zich ontwikkelt. Ik heb het over het zogenaamde ‘verdelingsrecht’, waar het aanbestedingsrecht onderdeel van uitmaakt. Verdelingsrecht gaat over recht van toepassing op de verdeling van schaarse publieke middelen. Er is sprake van schaarse publieke middelen als er meer gegadigden zijn die gebruik willen maken van die middelen dan dat er middelen zijn. Vergunningen kunnen schaars zijn. Subsidies kunnen schaars zijn. Maar ook overheidsopdrachten kunnen schaars zijn. Het verdelingsrecht komt momenteel vooral op door een aantal recente uitspraken van de Raad van State over de verdeling van schaarse vergunningen.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres