Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Wekelijks vakantieleesvoer

De vakantie is helaas bijna weer voorbij! Heb je volop van de zon, zee en strand genoten? Dan is het prettig om de zomer in alle rust af te sluiten met bijzonder leesvoer. Maar waar moet je beginnen?

AanbestedingsCafe.nl heeft de meest interessante, tijdloze en best gelezen artikelen en columns voor je verzameld. De komende maand bieden we je elke week vijf artikelen aan.

Openhouse-methode populair voor inkoop sociaal domein
De verantwoordelijkheid van de inkoop van WMO-diensten en Jeugdhulp is op 1 januari 2015 verschoven naar gemeenten. Waar gemeenten aan het begin van de decentralisaties vooral onderhands gunden of de methode ‘bestuurlijk aanbesteden’ toepasten, verschuift deze trend nu meer naar het Zeeuws model, traditionele aanbesteden en de open house-methodiek. Kwaliteit wordt hierbij een steeds belangrijker element.

“Superformule oplossing voor onzuivere relatieve beoordelingen”
“Relatieve aanbestedingstechnieken geven niet het gewenste effect”, stelt Pieter van Dorth, bedrijfseconomisch adviseur inkoop bij de Belastingdienst. “We zagen dat relatieve technieken zorgen voor een lage prijs en een lage kwaliteit, of een goede kwaliteit met een hoge prijs. In beide gevallen was er ontevredenheid vanuit interne opdrachtgevers. Toen zijn we op zoek gegaan naar hoe het dan wel moet. Hoe komt het toch dat we steeds die lage prijs krijgen?”

Balans aanbestedingsrecht en zelforganisatie steeds meer onder druk
De Aanbestedingswet 2012 biedt in groeiende mate mogelijkheden om contracten uit te zonderen van de aanbestedingsplicht. Hierdoor kunnen overheden steeds makkelijker zelf taken uitvoeren, ofwel via een eigen afdeling, ofwel via een samenwerkingsverband met andere overheden. Deze ontwikkeling leidt tot juridische spanningen tussen, aan de ene kant, de effectiviteit van het Europese aanbestedingsrecht dat een interne markt voor overheidsopdrachten probeert te creëren en, aan de andere kant, het recht van overheden om zichzelf te organiseren.

Column Theo van der Linden: Wie moet Mathijs Huizing opvolgen?
Mathijs Huizing, de ‘aanjager’ van het project Beter Aanbesteden is op 14 juni benoemd als wethouder in de gemeente Oegstgeest. Hij stopt dus met ‘aanjagen’.
Toen hij net benoemd was heb ik daar nogal scherp op gereageerd. Ik vond het dubieus dat minister Kamp een partijgenoot, die geen enkele kennis van aanbesteden had, naar voren schoof voor deze functie.Aanbesteden gaat juist om het bestrijden van vriendjespolitiek en favoritisme en daar past niet bij, dat er in het good old boys-netwerk iemand aan een baantje geholpen wordt.

Het hek is van de dam… door landbouwadviesdiensten
Eens in de zoveel tijd wijst het Hof van Justitie EU een arrest dat werkelijk richting geeft aan inhoudelijke discussies over de werking van het aanbestedingsrecht. Denk aan arresten als “Telaustria”, “An Post”, “Grossman” en “Falk DAK”. Sinds 1 maart 2018 hebben wij er weer één. En wat voor één. Door het arrest “Tirkkonen” komen wellicht hele markten niet meer in aanraking met het aanbestedingsrecht. De vraag is: waarom niet? En: wat betekent dit voor de praktijk? Op die twee vragen ga ik hierna kort in.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres