Magnifying glass Close

Wekelijks vakantieleesvoer

De vakantie is weer begonnen! Je kunt deze zomer eindelijk genieten van je welverdiende rust. En natuurlijk is een mooie vakantie niet compleet zonder bijzonder leesvoer. Maar waar moet je beginnen?

AanbestedingsCafe.nl heeft de meest interessante, tijdloze en best gelezen artikelen en columns voor je verzameld. De komende maand bieden we je elke week vijf artikelen aan

Kashiwagi: Nederland past de Best Value Aanpak verkeerd toe
Dean Kashiwagi, grondlegger van de Best Value Approach (BVA), stelt dat er in Nederland weeffouten zijn ontstaan, waardoor we BVA als inkoopmethode (Best Value Procurement, BVP) zijn gaan zien, terwijl het volgens hem juist een geïntegreerde aanpak is van inkoop, projectmanagement en risicomanagement. Volgens de Amerikaan zou de opdrachtgever de methode niet moeten controleren, maar dient de leverancier deze in te zetten om de kosten te beheersen en extra waarde te leveren. Kashiwagi geeft aan dat de focus moet liggen op het inzetten van de meest kritische onderdelen van BVA, namelijk de wekelijkse risico rapportage en het directors report.

Zijn jouw contracten AVG-proof?
Eind 2017 kwam het groot in het nieuws: tientallen gemeenten hadden namen, huisadressen, geboortedata, medische gegevens, telefoonnummers en schooladressen van kwetsbare kinderen gepubliceerd op TenderNed, in het kader van aanbestedingen voor speciaal leerlingenvervoer. Een verontrustende fout, wat de gemeenten na 25 mei een boete op kan leveren van 20 miljoen euro.

Schiet decentralisatie sociaal domein zijn doelen voorbij?
“In de krant stonden twee artikelen. Op de ene pagina werd Rijkswaterstaat de hemel in geprezen. Bij de aanbesteding van een brug had Rijkswaterstaat namelijk een flinke besparing weten te realiseren. Veel lof. Op de andere pagina stond een bericht over gemeenten die minder aan WMO hadden uitgegeven dan het budget. Dat was een grove schande. Er was geld voor zorg op de plank blijven liggen”, zo luidt de anekdote van Niels Uenk, onderzoeker bij de Universiteit Twente, Universiteit Utrecht en het Public Procurement Research Centre.

Column Theo van der Linden: Beter aanbesteden: Inkopers moeten meer El Ahmadi en minder Ziyech zijn
In Amsterdam bij Ajax speelt Hakim Ziyech. Ziyech is een artiest, een tovenaar aan de bal, die risico’s durft te nemen en geniale momenten afwisselt met onverklaarbare missers. Kortom: een speler voor wie je naar het stadion komt. Het grootste probleem van het hedendaagse aanbesteden is dat iedere inkoper tegenwoordig Hakim Ziyech wil zijn. Vooral Europese aanbestedingen moeten inkooptechnische, innovatieve meesterwerkjes zijn. Het lijkt wel of we volledig uit het oog verloren zijn dat inkopen een ambacht is, en geen kunstvorm of topsport.

Column Tim Robbe: Open House: wel blijven nadenken natuurlijk
Op 1 maart 2018 zorgde het Tirkkonen arrest van het Hof van Justitie EU voor flink wat reuring. Het Hof bepaalde namelijk, tegen alle verwachtingen in, dat wat wij in Nederland het “Zeeuws model” noemen al “open house” is. Zolang een aanbestedende dienst geen gunningscriteria gebruikt en dus geen offertes kwalitatief vergelijkt om tot een opdrachtnemer te komen, is de Aanbestedingsrichtlijn niet van toepassing. Dit betekent dat meer dan de helft van de inkoop in het sociaal domein volgens het Hof geen aanbesteding is en dus ook meer zeer beperkt valt onder de reikwijdte van de Aanbestedingswet 2012.

 

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties (1)

30 juli 2018 14:00 uur

Ik hoopte bij het lezen van de kop van het artikel, op enkele boeken of (online) artikelen. Bovenstaande items zijn bij de vaste bezoeker wel bekend :)

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres