Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Wekelijks vakantieleesvoer

De vakantietijd breekt aan. Veel inkopers genieten deze zomer van een welverdiende vakantie en zorgen dat ze weer opgeladen terugkomen. De komende tijd heb je ruimte in je agenda om je te verdiepen in het inkoopvak. Wat lees jij?

AanbestedingsCafe.nl heeft de meest interessante, tijdloze en best gelezen artikelen en columns voor je verzameld. Elke week bieden we je vijf artikelen aan.

 1. Beoordelingen aanbestedingen vinden onzuiver plaats
  Advocaten benutten lang niet alle mogelijkheden van de wet om ondeugdelijke gunningsmethoden aan de kaak te stellen. Rechters zouden meer vragen moeten stellen over de inhoud van de aanbesteding, zoals hoe de methodiek werkt en welk effect deze heeft op de uitkomst. In plaats daarvan gaat het in rechtszaken over gunningsmethoden meestal alleen over de vraag of de methode transparant en niet discriminerend is.

 2. Column Tim Robbe: Verschil tussen inkopen van en sturen op resultaat
  Steeds vaker heb ik discussies met (goedbedoelende) mensen over resultaatssturing in het sociaal domein. Ik neem in die discussie nogal een bijzondere stelling in: gemeenten moeten sturen op resultaten, maar zij moeten resultaten niet inkopen. Uiteraard vind ik die stelling zelf heel duidelijk. Maar uit de discussies die ik moet voeren blijkt dat niet voor iedereen zo te zijn.

 3. Rijksbrede circulaire aanbesteding meubilair voor 100.000 werkplekken
  Rijkswaterstaat heeft een aanbesteding gepubliceerd om de kantoorinrichting voor het hele Rijk circulair in te kopen. Het gaat om de inrichting van grofweg 100.000 werkplekken. De inkoop van kantoorinrichting is nog nooit eerder op deze schaal gedaan. De waarde van het 10-jarige contract bedraagt ongeveer 200 miljoen euro, als er gekeken wordt naar de uitgaven in het verleden. Deze zijn puur gebaseerd op aanschaf van nieuw meubilair. Rijkswaterstaat verwacht per jaar 7-11 miljoen te kunnen besparen door de circulaire insteek van de aanbesteding.

 4. Column Tjeerd Grünbauer: Vissen in troebel water…
  Een veel voorkomende frustratie van inschrijvers die als tweede zijn geëindigd bij aanbestedingen is dat de inschrijving van de winnaar maar heel zelden inzichtelijk is of wordt gemaakt. Daardoor wordt het lastig om na te gaan of de Aanbestedende Dienst terecht of ten onrechte aan de winnaar heeft gegund. Heel vaak vertellen de verliezers mij dat zij zéker weten dat de winnaar heeft ingeschreven in strijd met de aanbestedingsstukken of dat de winnaar het aanbod niet gestand zal kunnen doen.

 5. “Bonussen en malussen is ingebakken wantrouwen”
  “Bonussen en malussen veronderstellen dat iemand die voor jou werkt extrinsieke financiële prikkels nodig heeft om het juiste gedrag te vertonen. Het is een vorm van controle en wantrouwen”, stelt Wiebe Witteveen, mede-eigenaar van de Best Value Group. “Opdrachtgevers willen niet geloven dat wanneer ze alles loslaten en er geen malus meer is, dat partijen dan toch hun uiterste best doen.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres