Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Wet Markt en Overheid op de schop

“De overheid moet ophouden bedrijfje te spelen”, dat stellen de VVD en D66 in een initiatiefnota die ze deze week zullen indienen. Daarmee willen ze een eind maken aan de marktverstoring door overheidsinstanties. Deze zouden onder het mom van algemeen belang economische activiteiten ontplooien die ook door het bedrijfsleven kunnen worden aangeboden.

Als voorbeeld noemen ze het plan van minister Bussemaker van Onderwijs om voor bijna een miljoen euro scanapparatuur aan te schaffen om overheidsarchieven te digitaliseren. De digitaliseringsopdracht werd naar de Belastingdienst geschoven. Scanbedrijven vochten deze beslissing aan bij de toezichtcommissie en kregen gelijk. Bussemaker negeerde dit omdat het “om een heel specifieke opdracht gaat, namelijk het beschermen van de nationale collectie”. De Kamermeerderheid keerde zich hierop tegen Bussemaker.

Wet Markt en Overheid
Volgens de VDD en D66 moet de wet Markt en Overheid op de schop, omdat het ondernemers te weinig bescherming biedt tegen oneerlijke concurrentie van gemeenten en provincies. Overheden verstoren de markt, doordat zij voordelen hebben ten opzichte van private ondernemers waar niet tegenop te concurreren is. Dat schrijft FD.nl.

Het uitgangspunt moet zijn dat de overheden geen economische activiteiten uitvoeren die ook door private partijen kunnen worden aangeboden, menen de partijen. De Wet Overheid en Markt was bedoeld om concurrentievervalsing door de overheid tegen te gaan. Een uitzondering wordt echter gemaakt als een overheid besluit dat een economische activiteit in het algemeen belang is.

Meerderheid Tweede Kamer
Het is nog niet te voorspellen of de initiatiefnota een meerderheid haalt in de Tweede Kamer. Coalitiepartij PvdA steunt het voorstel niet. “Het lijkt me overdreven en overbodig”, zegt Kamerlid Mei Li Vos. “De gemeenteraden hebben voldoende ruimte om dit probleem lokaal op te lossen.” De CDA overweegt wel om het plan te steunen. “De wet werkt op dit moment in ieder geval niet goed”, vindt Kamerlid Agnes Mulder. “Ik heb verschillende keren aan de bel getrokken bij minister Kamp. Hij moet het heft in handen nemen.” De verwachting is dat ook PVV zich achter het voorstel zal scharen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres