Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Wiebes doet forensisch onderzoek naar aanbesteding Belastingdienst

“De aantijging over de aanbesteding van de Belastingdienst voor de afdeling data- en analytics gaat over integriteit”, vertelt staatssecretaris Wiebes. “Dit is een forse aantijging”. Wiebes stelt dat hij ten tijde van de aanbesteding en gunning aan Accenture geen aanleiding zag voor fraude. Hij wil hier in het Kamerdebat geen oordeel over vormen en geeft aan dat hij eerst wil weten waar hij het over heeft. Daarom wordt er een forensisch onderzoek ingesteld. “Bij het uitzetten van de opdracht wordt erop gelet dat de uitvoerende partij onafhankelijk is ten opzichte van alle deelnemers van de aanbesteding.” Dit rapport wordt half mei opgeleverd.

In het onderzoek wordt aandacht besteed aan de rechtmatigheid en ordelijkheid van de aanbestedingsprocedure zelf, aan voorkennis over de opdracht bij de leverancier waaraan de opdracht is gegund en mogelijke banden tussen medewerkers van de Belastingdienst en van de gekozen leverancier. “Mocht uit dit onderzoek blijken dat er sprake is van een vermoeden van een strafbaar feit, dan zal daarvan aangifte worden gedaan”, aldus Wiebes in zijn brief aan de Kamer.

Prestatiemeting
Wat daarnaast aan de orde kwam in het Kamerdebat zijn de opbrengsten van de Broedkamer en de gerelateerde betaling aan Accenture. Uit tests binnen de Belastingdienst zou blijken dat er 150 tot 250 miljoen euro extra belastinggeld is opgehaald door de Broedkamer. Bronnen van Zembla hebben gesteld dat hier geen onderbouwing voor is, omdat er geen nulmeting is gedaan. Toch zou Accenture op basis van deze resultaten zijn betaald. Wiebes ontkent dat er niet gewerkt is met nulmetingen. “Anders kun je geen schattingen maken”, stelt de staatssecretaris. “Dit moet alleen wel netter en objectiever. Het is nu slecht reproduceerbaar.”

Data lekken
Tot slot speelt in de relatie van de Belastingdienst en Accenture de vraag of het ICT-bedrijf toegang had tot concurrentiegevoelige informatie. Omdat de consultants toegang hadden tot alle data, zouden ze ook kunnen beschikken over vertrouwelijke informatie van concurrenten of klanten. Of het gedownload is, is niet duidelijk. De staatssecretaris kan hier geen duidelijk antwoord op gegeven, maar stelt dat de activiteiten in het systeem wel gelogd zijn. Uit onderzoek moet blijken of er data is gelekt.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres