Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
19
12
16
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Duurzaamheid
Soort:

Windpark Zeebrugge twee keer zo duur als Borssele

Windpark Zeebrugge twee keer zo duur als Borssele

Van Oord gaat het Norther offshore windpark bij het Belgische Zeebrugge bouwen. Dit windpark wordt ruim twee keer zo duur als het windpark Borssele. De kostprijs voor Zeebrugge is 124 euro per megawattuur, terwijl Borssele aangelegd wordt tegen een kostprijs van maar 54,50 euro per megawattuur. Dit meldt Het Financieele Dagblad. Norther is een consortium en bestaat uit het Belgische Elicio, Eneco en Mitsubishi Corporation.

Norther heeft deels dezelfde betrokkenen als het consortium van Shell, dat het tweede windpark bij Borssele gaat aanleggen, maar is toch veel duurder. Volgens Miguel de Schaetzen, directeur van Eneco Wind Belgium, komt dat omdat de concessie voor Zeebrugge in 2007 al is toegekend. Het is dus een ontwikkelingstraject geweest van jaren. Ook was er sprake van veel verzet door omwonenden, vooral tegen hoogspanningsstation Stevin.  Van Oord voegt hieraan toe dat elk land zijn eigen tenderprocedures en subsidieregelingen heeft, wat mogelijk een reden is voor het prijsverschil.

Schaalvoordelen
De Schaetzen noemt de omvang ook een reden voor het prijsverschil. De opwekcapaciteit van Zeebrugge is 370 megawatt. Borssele bestaat uit twee windparken, verdeeld over vier kavels. Per park is de opwekcapaciteit 700 megawatt. Dat is twee keer zo groot. De schaalvoordelen drukken dus de kosten.

Spectaculair
De onthulling van de gunning van Borssele was redelijk spectaculair.  Maandag maakte minister Kamp van Economische Zaken in een 90 meter hoge toren in de haven van Schiedam bekend dat Shell, samen met Mitsubishi, Van Oord en Eneco, het windpark bij Borssele gaat aanleggen. Zeebrugge had daarentegen geen officiële bekendmaking, geen feestelijkheden en geen notificatie.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.