Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
11
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Waar wordt geld jeugdzorg aan besteed?

Waar wordt geld jeugdzorg aan besteed?

Gemeenten kampen met tekorten in het sociaal domein, vooral vanwege het geld dat ze aan jeugdzorg uitgeven. Het is echter onduidelijk waar dat geld naar toe gaat. Hoewel het beeld is dat de kosten voor de jeugdzorg de pan uit rijzen, zien de grote instellingen in Groningen en Drenthe juist hun kosten dalen.

Gemeenten vrezen dat ze op andere gebieden moeten bezuinigen, wanneer de kosten voor de jeugdzorg blijven stijgen, maar weten niet waar het geld precies aan wordt besteed. Ze hebben ook moeite om dit inzichtelijk te maken. In het Dagblad van het Noorden benadrukken zorginstellingen in Groningen en Drenthe dat geen van hen dit jaar hun begroting heeft zien stijgen. Bovendien zijn zij gezamenlijk verantwoordelijk voor slechts 55% van de kosten in de jeugdzorg.

Kleine aanbieders
Johan Hamster, portefeuillehouder van de Regionale Inkooporganisatie Groninger Gemeente (RIGG) beaamt dat de grote zorginstellingen niet met een kostenstijging te maken hebben. Hij stelt wel dat het aantal kleine aanbieders groeit en dat de kosten per cliënt toenemen. Ook Hamster benadrukt echter dat er meer inzicht moet komen in de kostenstijging. In Groningen hebben de gemeenten van het Rijk dit jaar 158,5 miljoen euro gekregen voor de jeugdzorg. Ze hebben die begroting overschreden met 39 miljoen euro. Soortgelijke cijfers zijn ook in Drenthe zichtbaar.

Europese regels
Volgens minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is een deel van de hoge kosten te danken aan ingewikkelde inkoopprocedures. Hij wil daarom in Brussel pleiten voor het versoepelen van de Europese regels rondom het aanbesteden van jeugdzorg. Recent onderzoek van de Public Procurement Research Center (PPRC) heeft echter aangetoond dat het overgrote deel van de overheidsopdrachten binnen het sociaal domein niet onderworpen zijn aan de Europese richtlijnen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.