Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Waar wordt geld jeugdzorg aan besteed?

Gemeenten kampen met tekorten in het sociaal domein, vooral vanwege het geld dat ze aan jeugdzorg uitgeven. Het is echter onduidelijk waar dat geld naar toe gaat. Hoewel het beeld is dat de kosten voor de jeugdzorg de pan uit rijzen, zien de grote instellingen in Groningen en Drenthe juist hun kosten dalen.

Gemeenten vrezen dat ze op andere gebieden moeten bezuinigen, wanneer de kosten voor de jeugdzorg blijven stijgen, maar weten niet waar het geld precies aan wordt besteed. Ze hebben ook moeite om dit inzichtelijk te maken. In het Dagblad van het Noorden benadrukken zorginstellingen in Groningen en Drenthe dat geen van hen dit jaar hun begroting heeft zien stijgen. Bovendien zijn zij gezamenlijk verantwoordelijk voor slechts 55% van de kosten in de jeugdzorg.

Kleine aanbieders
Johan Hamster, portefeuillehouder van de Regionale Inkooporganisatie Groninger Gemeente (RIGG) beaamt dat de grote zorginstellingen niet met een kostenstijging te maken hebben. Hij stelt wel dat het aantal kleine aanbieders groeit en dat de kosten per cliënt toenemen. Ook Hamster benadrukt echter dat er meer inzicht moet komen in de kostenstijging. In Groningen hebben de gemeenten van het Rijk dit jaar 158,5 miljoen euro gekregen voor de jeugdzorg. Ze hebben die begroting overschreden met 39 miljoen euro. Soortgelijke cijfers zijn ook in Drenthe zichtbaar.

Europese regels
Volgens minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is een deel van de hoge kosten te danken aan ingewikkelde inkoopprocedures. Hij wil daarom in Brussel pleiten voor het versoepelen van de Europese regels rondom het aanbesteden van jeugdzorg. Recent onderzoek van de Public Procurement Research Center (PPRC) heeft echter aangetoond dat het overgrote deel van de overheidsopdrachten binnen het sociaal domein niet onderworpen zijn aan de Europese richtlijnen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres