Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
12
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Zeesluis IJmuiden 138 miljoen duurder dan verwacht

Zeesluis IJmuiden 138 miljoen duurder dan verwacht
Foto: Rijkswaterstaat - Sydney Bulham

Opnieuw een groot infrastructuurproject waarop te laag is ingeschreven. De grotere zeesluis bij IJmuiden gaat 138 miljoen euro meer kosten dan gepland, op een opdracht met een totale waarde van 600 miljoen euro. Bouwbedrijven BAM en Volkerwessels mogen de rekening betalen.

Het gaat om een ontwerpfout. Uit berekeningen bleek eerder dit jaar dat de caissons, enorme betonnen bakken waar de sluisdeuren in komen te staan, tijdens het afzinken konden vervormen of scheuren. Daarom was er een nieuw ontwerp nodig.

Lage inschrijving
In 2015 waren er al tekenen voor een te lage inschrijving. Het aanbod waarmee de combinatie de aanbesteding wonnen deed de wenkbrauwen fronsen. De prijs was 93 miljoen euro goedkoper dan verwacht. Rijkswaterstaat besloot een onafhankelijke commissie het ontwerp te laten controleren. Die concludeerde dat het plan uitvoerbaar was. Tijdens de toetsen werden de caissons door niemand als een risicofactor gezien.

Innovatief ontwerp
Na de conclusie van de commissie ontving het project veel lof. Het ontwerp voor de sluisdeuren is identiek, waardoor er nog maar één reservedeur nodig is. Daarnaast wordt het water door de andere sluisdeuren afgevoerd, in plaats van door omloopriolen naast de sluis. Dat zou in de bouwtijd en de kosten schelen.

Bouw
Met de bouw van de sluis is circa 500 miljoen gemoeid. Bovendien krijgen de bedrijven zo’n 100 miljoen euro voor 26 jaar onderhoud van de sluis. De werkzaamheden zijn in 2016 begonnen. Het is niet duidelijk of de deadline in 2019 nog gehaald gaat worden.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.