Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zeesluis IJmuiden 138 miljoen duurder dan verwacht

Opnieuw een groot infrastructuurproject waarop te laag is ingeschreven. De grotere zeesluis bij IJmuiden gaat 138 miljoen euro meer kosten dan gepland, op een opdracht met een totale waarde van 600 miljoen euro. Bouwbedrijven BAM en Volkerwessels mogen de rekening betalen.

Het gaat om een ontwerpfout. Uit berekeningen bleek eerder dit jaar dat de caissons, enorme betonnen bakken waar de sluisdeuren in komen te staan, tijdens het afzinken konden vervormen of scheuren. Daarom was er een nieuw ontwerp nodig.

Lage inschrijving
In 2015 waren er al tekenen voor een te lage inschrijving. Het aanbod waarmee de combinatie de aanbesteding wonnen deed de wenkbrauwen fronsen. De prijs was 93 miljoen euro goedkoper dan verwacht. Rijkswaterstaat besloot een onafhankelijke commissie het ontwerp te laten controleren. Die concludeerde dat het plan uitvoerbaar was. Tijdens de toetsen werden de caissons door niemand als een risicofactor gezien.

Innovatief ontwerp
Na de conclusie van de commissie ontving het project veel lof. Het ontwerp voor de sluisdeuren is identiek, waardoor er nog maar één reservedeur nodig is. Daarnaast wordt het water door de andere sluisdeuren afgevoerd, in plaats van door omloopriolen naast de sluis. Dat zou in de bouwtijd en de kosten schelen.

Bouw
Met de bouw van de sluis is circa 500 miljoen gemoeid. Bovendien krijgen de bedrijven zo’n 100 miljoen euro voor 26 jaar onderhoud van de sluis. De werkzaamheden zijn in 2016 begonnen. Het is niet duidelijk of de deadline in 2019 nog gehaald gaat worden.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link