Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zestien gemeenten kopen samen duurzame elektriciteit in

Zestien gemeenten uit de regio Arnhem-Nijmegen willen op 1 januari 2018 beginnen met het samen inkopen van duurzame elektriciteit. Bijzonder is dat deze duurzame elektriciteit uiteindelijk helemaal regionaal moet worden opgewekt. Deze energiebronnen moeten wel nog (deels) gerealiseerd worden, schrijft Gemeente.nu. De manier van werken van deze gemeenten is bijzonder, nog nergens in Nederland wordt op deze manier energie opgewekt.

De zestien gemeenten uit de regio Arnhem-Nijmegen hadden op 3 april 2015 al besloten om samen duurzame elektriciteit in te kopen. Afgelopen donderdag meldde Nijmegen dat het inkoopteam een marktconsultatie heeft uitgevoerd. Op basis daarvan hebben ze een aanbestedingsstrategie opgesteld.

Doelstelling
De doelstelling van regio Arnhem-Nijmegen is om in 2050 een energieneutrale regio te zijn. Dit kan alleen als de energie die in de regio gebruikt wordt ook afkomstig is van energiebronnen in de regio zelf.

100 procent duurzaam
Uiteindelijk is het de bedoeling om 100 procent duurzame elektriciteit uit de regio te gebruiken. Dit gebeurt in stappen. Aanbieders worden uitgedaagd om zo snel mogelijk 100 procent van de stroom uit de nog te realiseren duurzame bronnen in de regio te leveren. De winnende partij moet na vijf jaar de door haar toegezegde percentages hebben bereikt.

Lat ligt hoog
Harriët Tiemens is wethouder van Nijmegen en coördinerend bestuurder voor de aanbesteding van de gemeenten. Volgens haar leggen ze de lat bewust hoog, omdat ze in de regio Arnhem-Nijmegen het verschil willen maken. “Als dit lukt, is het een geweldige impuls voor andere lokale en regionale samenwerkingsverbanden die streven naar energieneutrale toekomst. Wij hebben nu de kans om die stap als eerste te zetten.”

Aanbesteding
De aanbesteding wordt uiterlijk 1 december 2016 gepubliceerd. Energieleveranciers kunnen dan hun aanbieding gaan doen. Eind juni 2017 is de definitieve gunning. De looptijd van de overeenkomst voor de levering van elektriciteit bedraagt vijf jaar en kan worden verlengd tot maximaal 15 jaar.

Gemeenten
De volgende gemeenten werken samen in deze aanbesteding: Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Heumen, Lingewaard, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Westervoort, Wijchen en Zevenaar.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres