Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Ziekenhuisbouwer Simed op zwarte lijst door omkoping

Bij verschillende aanbestedingen heeft de Utrechtse ziekenhuisbouwer Simed International de Wereldbank geprobeerd om te kopen. Als consequentie is het bedrijf door de bank op de zwarte lijst gezet wegens fraude. Andere ontwikkelingsbanken wereldwijd nemen zo’n besluit over. Simed International is niet lang na de uitsluiting failliet verklaard.

De omkoping vond plaats bij verschillende projecten in Oost-Europa. In Bulgarije schoof Simed een consultant van de Wereldbank geld toe om toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie over een aanbesteding. Ook werd smeergeld geboden in de hoop de opdracht binnen te slepen. In Roemenië kreeg Wereldbankmedewerker ‘een commissie’ in het vooruitzicht gesteld als hij Simed aan contracten zou helpen. Ook werd hij betaald om het bedrijf te begunstigen in een andere tender.

Bestuurder betrokken
Volgens het Financieel Dagblad beweert een goed ingevoerde anonieme bron dat Sietse Zoodsma, al decennia de enige bestuurder en aandeelhouder van Simed, indirect betrokken was bij de fraude. Zoodsma ontkent via zijn advocaat alle persoonlijke betrokkenheid. Simed tekende geen bezwaar aan tegen het besluit van de Wereldbank. Dat kwam volgens Zoodsma, omdat hij op dat moment werd geconfronteerd met grote financiële problemen bij zijn bedrijf.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 12 augustus 2015 12:06 uur

Beerput

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres