Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Zorgaanbieders klagen flink over de gevolgen van de decentralisatie van zorg naar gemeenten. Deze leggen kortingen op die oplopen tot tachtig procent.
De overgang van de AWBZ naar de Wmo, Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg (Wlz), alsmede het decentraliseren van de Participatiewet en de Wet Jeugdzorg is een ingrijpende stelselwijzigingen die weinigen onberoerd laat. Het blad Zorgvisie bericht over zorgen in de markt met betrekking tot het aanbestedingsgedrag van gemeenten. De kortingen waarmee gemeenten volgens Kamervragen2 van de VVD aan staatssecretaris Martin van Rijn van VWS werkt, zijn echter opvallend hoog en lopen op tot 80 procent.
Scherp bieden
Bezorgde politici vragen zich af of de kortingen in deze orde van grootte wel in lijn zijn met gemaakte afspraken. Ook brancheorganisatie voor zorgondernemers Actiz zegt signalen te krijgen dat gemeenten meer willen korten dan de 11 procent die zij volgens VWS moeten bezuinigen. Actiz noemt percentages van 30 procent en meer. Volgens Van Rijn is er echter niet zoveel aan de hand: gemeenten zouden de hoge kortingspercentages gebruiken om zorgaanbieders uit te dagen scherp te bieden. Wel wijst hij erop dat gemeenten niet enkel op het criterium prijs mogen gunnen en oog moeten houden voor de prijs-kwaliteit balans.