Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zorgbureaucratie kost organisaties miljoenen

Hulporganisaties zijn miljoenen euro’s meer kwijt aan zorgbureaucratie. Veel zorg die eerst landelijk of via de provincies was geregeld, loopt nu via de 393 gemeenten. Deze gemeenten zouden een eigen beleid maken, maar in grote lijnen zou de administratie overeenkomen en gaan via landelijk gedeelde systemen en codes. Dit gebeurt echter nog niet. Gemeenten houden hun eigen aanpak aan en dit leidt tot problemen bij organisaties die zorg leveren in verschillende gemeenten.

“We hebben te maken met tientallen manieren van factureren. Tientallen gemeenten die het allemaal op hun eigen manier doen. Het is gekmakend”, zo stelt de bestuursvoorzitter van Kwintes, een zorgorganisatie die werkt voor 54 gemeenten. “De toegenomen administratie kost ons 1 tot 1,5 miljoen”, zo concludeert hij tegenover NOS. Ook Erik Heijdelberg van de landelijke jeugdzorgorganisatie William Schrikker Groep geeft aan dat de afhandeling van de zorg zijn organisatie nu 1,5 miljoen euro meer kost dan voorheen.

Meer bureaucratie
Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk, gaf in 2013 al aan dat het decentraliseren van jeugdzorg voor meer bureaucratie ging zorgen. De organisatie krijgt nu signalen dat dit inderdaad het geval is. Zorgaanbieders klagen over de zeer uiteenlopende inkoop- en verantwoordingseisen. Gebruik maken van standaarden voor het inkopen en factureren van de zorg is voor gemeenten niet verplicht. Toch spoort Actal gemeenten aan om niet af te wijken van deze standaarden, modelovereenkomsten en andere handreikingen die zijn ontwikkeld om goed te communiceren met zorgaanbieders.

Onbetaalde facturen
Een concreet gevolg van de problemen is dat facturen niet worden betaald. De vereniging Nederlandse gemeenten (VNG) zegt dat de eerste prioriteit is gegaan naar het voornemen alle zorg door te laten gaan. Daarna wil de vereniging pas kijken hoe dit administratief het beste kan. Het gedeelde systeem wordt hiervoor nu verder opgebouwd en de VNG verwacht dat de problemen in de loop van de tijd kunnen worden opgelost. Intussen betalen gemeenten voorschotten waar nodig, benadrukt de VNG.

Kortere betalingstermijnen
Vooral voor kleine ondernemers zorgt het niet of laat betalen van facturen voor problemen. Begin februari gaf PvdA Tweede Kamerlid Henk Nijboer al aan dat hij wil dat bedrijven en overheden binnen dertig dagen hun rekeningen gaan betalen. Grootbedrijf en de overheid voldoen op dit moment binnen 41 tot 44 dagen aan hun verplichtingen. Maar er zijn ook uitschieters naar drie maanden.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres