Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Zorgen om corruptie in Duitsland

Hoe diep is de fraude en corruptie geaard in Duitsland? Na het faillissement van Imtech zingt die vraag rond in Nederlandse bedrijven die zaken doen in Duitsland. Het Imtech-debacle lijkt niet op zichzelf te staan. Een reeks omvangrijke schandalen bij onder meer Siemens, Deutsche Bank en Volkswagen doen vermoeden dat de rot in het Duitse bedrijfsleven diep zit.

Op de jaarlijkse ranglijst van minst corrupte landen van Transparency International staat Duitsland op een keurige plaats 12 van 175 onderzochte landen. Nederland vinden we terug op plek 8 en Denemarken op 1.

Gesloten circuit
Toch moet Duitsland zich wel degelijk zorgen maken over de corruptie rond openbare aanbestedingen en kartelvorming, stelt criminologe Daniele Trunk van de Martin Luther Universiteit HalleWittenberg tegen FD.nl. “Corruptie is een gesloten circuit en dus erg moeilijk te ontdekken. Strafregisters geven geen adequaat beeld, omdat vermoedelijk maar een fractie van de corruptiegevallen aan het licht komt. Grote schandalen zoals de Siemenszaak hebben daarnaast naar onze indruk nauwelijks een afschrikwekkend effect. Voor sommige bedrijven blijft geld verdienen belangrijker dan binnen de wet blijven.”

Grijs gebied
“Het Duitse recht is duidelijk en streng voor mensen die voor de overheid werken. Het bedrijfsleven kent een grijzer gebied, vooral op het gebied van het fêteren van opdrachtgevers en klanten. Denk aan een uitnodiging in de VIP-lounge van een Bundesligawedstrijd. Daarbij gaat het om de beoordeling hoe gebruikelijk zoiets is en of de gift niet te groot is”, vervolgt de criminologe. “Smeergeld en prijsafspraken zijn een hardnekkig probleem in Duitsland.”

Duitse managementstijl
“Een verklaring voor de schandalen is onder meer de Duitse managementstijl”, zegt directeur Enrico Kretschmar van Gateway to Germany, een bedrijf dat Nederlandse ondernemers adviseert over hun Duitse activiteiten. “Duitsland kent een klassieke leiderschapscultuur. Het draait uiteindelijk om ‘Führung’. De scheidslijnen zijn bij Duitse bedrijven heel scherp. Vergelijkbaar met de bevelsstructuur in het leger. Nogal wat managers gedragen zich daar ook naar en zelfreflectie komt niet op de eerste plaats, want dat straalt twijfel en onzekerheid uit.” In zo’n cultuur kan fraude ontstaan, concludeert de krant.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres